Castell de Pallejà / Baix Llobregat

Situació: A Pallejà, població del Baix Llobregat (Barcelona).

Època: Segles XVI – XVII - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Molt bon estat. Segons la pàgina web de l'Ajuntament de Pallejà, en la actualitat és un centre cultural, que disposa d’una sala d'exposicions, una sala d'actes i dependències per a la Regidoria de Cultura i Joventut, Biblioteca Municipal i espais polivalents.

Accés - Visitat el 06/01/2007:

Localitzarem aquesta construcció a la confluència de l'Avda. Prat de la Riba (Antiga carretera N-II) - Plaça Major.

Localització: N 41 25 17.83 E 01 59 48.54. Altitud: 40 m.

Està situat al centre del nucli urbà.

L'edifici que es conserva actualment es correspon a una construcció del segle XVI, de planta quadrada, amb torrelles circulars a la part superior dels angles de tancament i un matacà a la part superior de la porta d'accés.

Aquesta està formada per un gran portall adovellat coronat per un escut.

Casal fortificat. Documentat el 1179.

L'edifici conservat en l'actualitat fou construït sobre l'antic castell medieval, del qual només se'n conserva part de la base dels seus murs.

L'arc corresponent a la tercera planta o golfes actuals, les garites i el matacà foren afegits als segles XVIII-XIX.

Durant la segona meitat del segle XVIII, l'edifici fou utilitzat com a hostal i durant la Guerra de la Independència (1808-1814), com a caserna militar.

Durant la dècada de 1950 s'hi construí un teatre.

*Informació extreta de la página web de la Generalitat de Catalunya