Castell de Palafolls / Maresme

Porta d'entrada a l'edificació.

Capella del castell.

Vistes des del castell de Palafolls.

Situació: Al municipi de Palafolls – Maresme (Barcelona).

Època: Segle XI (Patrimoni.Gencat).

Estat: Les restes denoten que devia d’haver estat una important edificació. De la pàgina web de l'Ajuntament de Palafolls, ens complau extreure el següent fragment d'informació:

"Castell de caràcter rellevant dins el context català. El seu estat de conservació és força dolent, però darrerament s'hi està actuant amb excavacions i un projecte de consolidació a la visita de públic.
Les restes visibles són el resultat d'un conjunt de reformes i ampliacions al voltant d'una primitiva construcció, esglaonades des del segle XI fins el XIV.
Té una planta allargada força complexe, dividida entre la part sobirana i la jussana.
El recinte sobirà és de planta poligonjl i està en l'extrem SE. D'aquesta zona destaca un gran saló, una cisterna coberta amb volta de canó i la capella , restaurada modernament.
En el recinte jussà, al nord, s'hi han trobat les restes més antigues. Hi trobem una sèrie d'ambients disposats formant angle al voltant d'un espai descobert.

Notes Històriques: Documentat des de 1035, en el segle XI estava sota el domini de la família Humbert de Sesagudes o del Montseny, que també tenia el Castell de Montpalau. "

Accés - Visitat el 01/12/2007:

Procedents de Malgrat de Mar, i circulant per la carretera B-682, en sentit Blanes, a l’arribar a Palafolls, en una cruïlla amb un semàfor (41 39 54.47 02 45 0.18), girem a l’esquerra i entrem a la població.

Seguirem sempre recte, primer pel carrer de Passada, continuant després  pel carrer  Major i passatge del mestre Pau Casals, fins que trobem a l’esquerra el carrer Camí del Castell, per on continuarem (41 40 25.70  02 44 58.10) i on al final d’aquest carrer comença una pista de muntanya en bones condicions  (41 40 28.58 02 44 49.50).

Des d’aquí, en un recorregut d’aproximadament uns 1100 metres (Deixarem a la nostra esquerra un dipòsit d’aigua), arribarem a les restes del castell. Aparcarem còmodament davant mateix de l’edificació: 41 40 42.00 02 44 09.00.

Maresme : Veure en un mapa més gran.