Castell de Mujal – Navàs / Bages

.

Situació: En terrenys del municipi de Navàs (Bages) – Barcelona.

Època: Segle XVI.

Estat: Presenta un aspecte abandonat. De propietat privada. No és visitable. La seva apariència actual no té res a veure amb la d’un “típic” castell. Sols és un casalot  de bona talla. Aparcament al voral del camí por on hem arribat.

Altres noms: En conversa amb gent d’aquestes contrades, que ens han orientat per arribar-hi, ens han comentat que és conegut com “La Torre”.

Accés - Visitat el 30/05/2009:

Circulant per l’Eix del Llobregat, carretera C-16, procedents de Manresa, en sentit Berga, prenem la desviació anunciada per entrar a Navàs.

Rodarem uns metres per la carretera C-1411-A. Arribats a aquesta població caldrà estar atents a girar a mà esquerra (Segona travessia) , per continuar circulant pel carrer anomenat carretera del Mojalt (41 53 48.50 01 52 43.27).

En un moment donat trobarem un trencall a mà dreta ( 41 53 22 01 50 58), on s’inicia una carretereta sense asfaltar, amb un petit cartell informatiu: La Granja.

Circularem uns 600 metres per aquesta pista (*). Poc abans d’arribar-hi deixarem una bassa d’aigua a la nostra esquerra.

El darrer tram del recorregut  no és gaire apte per circular-hi amb vehicles convencionals. Caldria plantejar-se l’oportunitat de deixar el cotxe en un lloc adient i seguir a peu els darrers metres del camí.

(*) Nota: La climatologia pot modificar sensiblement les condicions de circulació per pistes de muntanya. Cal tenir-ho en compte.

Localització: N 41 53 31 E 01 50 38. Altitud: 436 m.

Altres: Aquest recorregut es pot completar amb la visita a dues altres edificacions. Continuant l’itinerari per la carretera por on hem vingut, la carretera del Mojalt, al cap d’una estona, trobarem a la nostra esquerra una molt bonica església romànica dels segles X i XI, Sant Cugat del Racó, força ben conservada, de planta de creu grega i cimbori circular, característiques que la fan única a Catalunya, la contemplació de la qual, i el paisatge circumdant, bé mereix una petita parada en el camí.

Seguint per la mateixa carretera arribarem al llogaret de Castelladral, on als peus d’un petit turó presidit per l’església de Sant Miquel de Castelladral (Segle XI, molt reformada), trobarem les depauperades restes del castell de Castelladral. Si més no, el paisatge que l’envolta, també ha de fer merèixer el tomb fins aquí.

MAPA de situació