Castell de Montllobar – Tremp / Pallars Jussà

Situació: Al coll de Montllobar, municipi de Tremp  (Pallars Jussà) – Lleida.

Època: Medieval - Documentat des del segle XI - Generalitat de Catalunya.*.

Protecció  - BCIN - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Malmès. Lliurament accessible. Aparcament als peus mateix de l'edificació.

Accés - Visitat el 10/11/2007:

0 - Procedents de Tremp i circulant per la carretera C-13, en sentit Balaguer, havent sortit  ja de la primera població, al poc a la dreta, trobarem una rotonda, a tocar de la fita del PK 85 d'aquest vial  (42 09 23.10 0 53 54.76) amb una indicació per agafar la sortida cap a la carretera C-1311, en direcció a Pont de Montanyana (Aragó), cap a on ens dirigirem.

Una vegada hàgim deixat enrere la petita població de Fígols de Tremp, trobarem el coll de Montllobar.

1 - Durant una bona part del recorregut, la torre ha estat perfectament visible a la llunyania. Molt a prop d'on deixem enrere el cartell informatiu de l'alçada d'aquest coll (1080 m. d’altitud) veurem a la nostra dreta una ampla esplanada (42 09 22.61 0 47 52.54), asfaltada, on s'hi pot aparcar.

A l'altre costat de la carretera, a l'esquerra i davant mateix d’aquesta esplanada, arrenca una pista de muntanya - en bones condicions el dia de la visita -  i en un vehicle de turisme, en un recorregut d'uns 900 metres, hem arribat sense problemes als peus mateix de la torre, on hem aparcat còmodament:

Nota: La climatologia pot modificar sensiblement les condicions de circulació per pistes de muntanya. Cal tenir-ho en compte

2 - Localització: N 42 09 10.55 E 00 48 02.20 - Altitud: 1013 m. Extraordinàries vistes als voltants.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya.* ens complau extreure la següent informació - (Abril 2020):

Descripció

Del Castell de Montllobar només en resta una torre de planta circular situada sobre un penyal, escapçada i amb el costat sud-oest ensorrat.

L'aparell constructiu és molt semblant al de la majoria de torres del Pallars Jussà, però els carreus, lleugerament escairats, són força allargats.

Al voltant de la torre resten diversos murs.

Castell termenat. Documentat el 1061.