Castell de Montgrony – Gombrèn / Ripollès

I T I N E R A R I

Situació: A la vora del Santuari de Montgrony, edificació situada dins el terme municipal de Gombrèn (Ripollès) – Girona.

Època: Medieval - Les primeres notícies documentals del castell es remunten als anys 885 o 887 - (Segle IX) -  Generalitat de Catalunya*

Estat: Desaparegut. En aquesta contrada, situada uns quants metres per sobre del Santuari de Montgrony, sols hi ha actualment l'edifici de l'Església de Sant Pere de Montgrony.

• Immillorables vistes des d'aquest lloc.

• Per arribar-hi, des de l'hostatgeria, haurem de pujar a peu 140 graons.

Accés - Visitat el 03/10/2009:

Procedents de Gombrèn i circulant per la carretera GI-402, en sentit La Pobla de Lillet, entre els PK 2-3, trobarem un trencall a la dreta (42 15 10.15 02 04 11.21) indicat per accedir al Santuari de Montgrony.

A l'arribada, aparcarem en el lloc indicat (42 15 58.61 02 05 02.54), molt a la vora de l'hostatgeria. Dins del pati del recinte, veurem a l'esquerra una escala, enganxada a la paret de roca, que ens permetrà l'accés a la petita capella de Santa Maria de Montgrony (Verge bruna - Segle XIII).

A continuació ens caldrà pujar un altre tram d’escales que ens durà a una praderia, on molt a la vora hi ha la bonica església romànica de Sant Pere de Montgrony (segle IX).

Localització: de l’església de Sant Pere: N 42 15 59.14 E 02 05 08.82 - Altitud: 1.408 metres.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya* ens complau extreure la següent informació - Abril 2020:

Descripció

No es conserva cap resta d'aquest castell que estava situat a prop de l'església de Sant Pere de Montgrony.

Segons Antoni Pladevall i Pere Roca les restes del castell les forarien un mur de tancament del Pla de Sant Pere en els punts més dèbils com ara el Malpàs o el Coll de Mancillo i la Vena.

Notícies històriques

Les primeres notícies documentals del castell es remunten als anys 885 o 887, quan el comte Guifré comprà al bisbe intrús d'Urgell, anomenat Esclua, el castell i després el donà al monestir de Sant Joan de les Abadesses.

Segurament desaparegué com a fortalesa molt aviat i només quedà la parròquia com a organització civil i religiosa i les defensives passaren al castell de Blancafort que era molt proper.

Des del segle X no es torna a mencionar el castell de Mogrony.

Edificacions properes: Dins del terme municipal de Gombrèn hi podem trobar fins a cinc edificacions més:

Ripollès : Veure en un mapa més gran.