Castell de Montfalcó d’Agramunt – Ossó de Sió / Urgell

I T I N E R A R I

Situació: A Montfalcó d'Agramunt (També se'n diu Montfalcó d'Ossó), una entitat de població de Ossó de Sió, població i municipi del mateix nom, a la comarca de l’Urgell (Lleida).

Època: Segle XII – (Patrimoni.Gencat).

Estat: L'element supervivent més significatiu i en més bon estat, és una altiva torre. Al costat hi ha restes del castell, més “modernes”. No és accessible lliurament.

Altres noms: Castell de Montfalcó d'Ossó - (Patrimoni.Gencat).

El trobarem entre la Plaça del Castell i la Plaça Major. Hem aparcat als voltants.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Maig 2015):

“ Descripció

La resta més antiga conservada és la torre de l'antiga fortalesa medieval, al costat oest de les del castell d'època moderna.

Aquesta, és de planta quadrada i fou feta vers el segle XII o segle XIII. Els murs estan fets amb carreus de pedra ben tallats i escairats i col·locats en filades regulars. A la base, però, els carreus són més desiguals, signe d'una construcció anterior a la resta de la torre.

A l'interior del mur hi ha un reble, format per pedres i morter de calç. A la façana del costat nord hi ha un espiell, i al primer pis, una finestra d'època moderna.

Pel que fa al castell, se'n conserva la façana septentrional, que es caracteritza per una porta adovellada i una estructura amb dues obertures quadrangulars que s'uneix a la torre primitiva. L'interior és ple de runa. Els seus elements estructurals fan pensar en una construcció del segle XVII.

Notícies històriques

Montfalcó fou conquerit pel comte Ermengol IV d'Urgell el 1070, i poc després s'inicià la construcció d'un castell al punt més alt d'un petit tossal a partir del qual es desenvolupà el poble.

La primera notícia del lloc de Montfalcó la consigna un testament de l'any 1663.

L'antic castell fou reformat a l'inici del segle XVII; en aquesta centúria el terme pertanyia al monestir de Santa Maria de Poblet, però al segle següent passà als barons de Montbui (els Lanuza) i d'aquests, per enllaç matrimonial, als marquesos de Dosaigües, el llinatge dels quals posseí l'indret fins a la desamortització del segle XIX.”

• A la vora, a Castellnou d'Ossó, hi trobareu la --> Torre Rodona, restes d'una supèrbia torre d'època romana.

Altres llocs:

Al costat mateix hi ha l’església de Sant Miquel de Montfalcó d'Ossó.

Inicialment fou una església d'estil romànic. Al 1614 fou totalment reformada.

“ Descripció

Església feta amb carreus de pedra regulars. A la part central de la façana destaca la portalada emmarcada per un arc de mig punt adovellat.

Les dovelles són llises i allargades, la central té inscrita la data 1614.

L'interior rep llum mitjançant un petit rosetó situat al frontispici.

La façana, que té un cert regust romànic, està rematada per un campanar d'espadanya de tres obertures que acull dues campanes.

L'església té una sola nau, coberta amb volta de canó puntada dividida en dos trams, amb dues capelles laterals, absis poligonal i un contracor elevat.

A l'altar major es pot observar la imatge de la Verge de Santa Maria de Montmagastrell, romànica, realitzada en pedra.