Castell de Montanissell – Coll de Nargó / Alt Urgell

castell-de-montanissell-110429_505bis

Vista general, entorn. L'única edificació que hi  sobresurt és l'Església de la mare de Déu de la Salut.

castell-de-montanissell-110429_528

Un llenç de paret del castell.

castell-de-montanissell-110429_524

Vistes des del castell. A la dreta una de les parets supervivents de l'edificació. Al bell mig, l'esglesieta de la mare de Déu de la  Salut.
Al fons de la fotografia, el poble de Montanissell, als peus de la serra de Sant Joan .

Situació: A Montanissell, nucli de població del municipi de Coll de Nargó (Alt Urgell) – Lleida.

Època: Medieval - Documentat des de l'any 1030 - (Segle XI) - (Pat.mapa) - Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya.

Estat: Molt malmès, poques restes. Lliurament accessible.

Accés - Visitat el 29/04/2011:

Procedents de la localitat de Coll de Nargó i circulant per la carretera C-14 en sentit nord, entrem a la localitat d'Organyà. A les coordenades N 42 12 40 E 01 19 40 (A mà dreta hi ha una oficina de la Caixa de Catalunya), prenem una desviació a mà esquerra. Hi ha un cartell informatiu: a Cabó i Montanissell.

Circulem ara pel carrer Santa Fe.

Ben aviat, a les coordenades 42 12 56 01 19 22 trobem una desviació a mà esquerra, indicada per anar a Montanissell, cap a on ens dirigim.

Arribats a aquest llogaret, davant mateix de les primeres cases del poble, hem aparcat el cotxe (42 11 59 01 15 09). En aquest lloc, a mà esquerra, prenem una desviació que baixa lleugerament.

Continuem a peu, per un camí de terra. El camí està flanquejat a la dreta per uns pilons de pedra amb llums. Passem pel davant d'unes cases ( Aquí hi ha uns gossos de bona mida i actitud poc amigable ...) fins arribar als peus del turó on hi ha l’església de la mare de Déu de la Salut, i al costat mateix les restes del castell. L'accés fins dalt, és ben senzill.

El que en queda d'aquesta edificació, coronant el cim, està envaït per les males herbes. Tot i així, un bon grapat de pedres de totes mides escampades pel terreny, donen a entendre que podria haver estat una fortalesa de respectables dimensions.

Localització: N 42 11 40 E 01 15 22 - Altitud: 1.136 m.

Altres: De la pàgina web de Pat.mapa, (Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya), ens complau extreure la següent informació (Juliol 2014):

Vestigis escassos al lloc dit "la Rectoria".

Vestigis d'una fortalesa antiga, possiblement medieval, en la que s'observa part d'una torre.

L'església de la fortalesa encara està dempeus i és gòtica, però sembla que s'hagi construït sobre una església anterior, ja sigui romànica o preromànica.

Castell termenat. Documentat el 1030.

El 5 d'agost de 1030 el comte Ermengol d'Urgell, dit "el Pelegrí", va vendre a Arnau Mir de Tost "ipsum kastrum de Montangone cum suos terminos".

El topònim "Montagnono o Montangone" correspon a l'actual Montanissell.

Arnau Mir donà, en esponsalici, aquest castell a la seva muller Arsendis.

"Villa Montanoncell": el 1069.

Per herència, el castell de "Montanione" passà al comte Ramon de Pallars i muller (Valença) i fill Arnau, el 1078.

Al segle XIII, Montanissell i Sallent, del mateix terme, foren adquirits pel vescomte de Castellbò.

La batllia de Sallent i Montanissell quedà integrada en el "corter" d'Organyà, d'aqueix vescomtat."

• Altres: També es pot accedir a Montanissell des de Coll de Nargó, a través d'una pista de muntanya (8 km). Però, al menys a data d'avui, sols ho aconsellaríem fer-ho en un vehicle tot terreny.

Alt Urgell : Veure en un mapa més gran.

castell-de-montanissell-110429_514-515

Les vistes fins i des del castell, son esplèndides panoràmiques que per si soles ja mereixen una visita. A la faldilla de la muntanya, es veu la carretera per on hem accedit a aquest indret.