Castell de Mont-ros – Sant Ramon / Segarra

Situació: En terrenys de Sant Ramon, població i municipi de la comarca de la Segarra (Lleida).

Època: Segle XI - Generalitat de Catalunya. *

Protecció: No hi consta - Generalitat de Catalunya. *

Estat: Malmès i abandonat. Fins a les primeries del segle XX encara hi vivia gent. Actualment és l'únic nucli de població deshabitat del municipi.

Altres noms: Cal Tenella - Generalitat de Catalunya. *

Accés - Visitat el 13/10/2013:

No hem trobat cap camí per acostar-nos-hi. Un pagès de la zona ens ha confirmat que avui dia, no n'hi ha cap. Pot ser en una altra ocasió intentarem arribar-hi tirant pel dret, muntanya amunt ...

De totes maneres, anem a donar detalls per fer-hi cap:

Estant encara dins de Sant Ramon, circulant per la carretera LV-3121 (Sant Ramon – Gospí), en un lloc situat a 41 43 38.55 01 22 02.87, sense cap indicació, veurem que hi ha una baixada, el començament d'un camí de terra (1). Continuarem per aquí.

A uns cinquanta metres hi ha una desviació. Seguirem recte, deixant a la dreta un lloc on hi ha unes taules de pedra, de pícnic.

Continuarem circulant intuïtivament per la carretera principal, obviant algunes petites desviacions que se'ns incorporen o marxen cap a terres de cultiu.

A 41 44 01.85 01 22 01.09 hi ha una altra desviació (2). Continuem per l'esquerra. Des de la carretera general fins aquí, hi ha uns 700 metres.

Una mica més endavant, a la dreta, a l’altra banda d’unes terres de conreu, enfilades a la faldilla de la muntanya, veurem les cases de Mont-ros.

(1) - (2) – Veure mapa següent:

Altres: De la pàgina web  de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació (Octubre 2013):

Descripció

Restes del nucli de Mont-Rós, situat al nord de Sant Ramon. A principis del segle XX hi vivien uns pocs habitants en les seves cases, i actualment és l'únic poble deshabitat del municipi.

Sabem que tenia una església romànica de la qual només en queda notícia en alguns arxius, dedicada a Sant Anton mentre fou parròquia, tot i que posteriorment, al dependre de la de Gospí, passà a estar dedicada a Sant Martí.

Actualment es conserven restes dels seus habitatges, així com les restes de la torre de guaita del castell, de planta circular.

Només es conserva la meitat septentrional de la torre, ja que la part sud va desaparèixer quan s'integrà als habitatges. La part nord de la torre té dues fases constructives, una amb carreus més grans i regulars, units amb morter, i una altra amb uns carreus més petits i irregulars, units amb argila. La primera fase constructiva està assentada directament a la roca natural, retallada per excavar un fossat que separa la població de l'altiplà.

Aquesta torre, construïda al segle XI, servia com enllaç entre les que estaven situades a Gospí i Majanell, de construcció similar.

Notícies històriques

S'anomena Mont-Rós pel color de les seves terres argiloses. No hi ha referències històriques sobre el castell, el primer esment del nucli és de l'any 1079, en el testament de Ramón Miró.”