Castell de Meià – Vilanova de Meià / Noguera

El "Castlà" del castell que vàrem trobar el dia de la visita.

Situació: Al terme municipal de Vilanova de Meià (La Noguera) – Lleida.

Època: Segle XI (Patrimoni.Gencat)

Estat: Malmès. Accessible lliurament.

Altres noms: Castell del Puig de Meià (Patrimoni.Gencat)

Accés - Visitat el 20/11/2008:

Dins de la població de Vilanova de Meià, partim del km 0 de la carretera L-913 ( 41 59 40.46 01 01 25.19), en sentit Toló. Entre els PK 3 i 4 d’aquesta carretera trobem un trencall a mà esquerra (42 00 55.79 01 01 43.94), degudament assenyalat per un cartell verd de senderisme – Ermita de Meià – on s’inicia una pista de muntanya (*), sense asfaltar, en molt bones condicions, per on seguirem.

Posteriorment tornarem a trobar un altre trencall a mà esquerra ( 42 00 28 01 01 20), també ben identificat, per on continuarem fins arribar a una planura on a l’esquerra ja es veu una robusta construcció – la base d’una torre – i les restes del castell.  Molt a la vora trobarem l’ermita de la Mare de Déu del Puig de Meià (Romànic – Segle IX – Patrimoni.Gencat), tancada, a més d’una altra edificació.

Aparquem còmodament, sense problemes. El recorregut des de la carretera general, fins aquí,  ha estat d’uns 3,7 km.

(*) Nota: La climatologia pot modificar sensiblement les condicions de circulació per pistes de muntanya. Cal tenir-ho en compte.

Altres: Desconeixem si hi ha bones vistes. Suposem que si. El dia de la visita hi havia una boira tal que en ocasions quasi no ens veiem el nas... com ja s’aprecia a les fotografies.

• Bibliografia: El llibre “El municipi de Vilanova de Meià”, editat l’any 2001 per l’Ajuntament del mateix nom, obra de Ramón Bernaus Santacreu i Ferran Sánchez Agustí, ens ha proporcionat informació gràfica i històrica que ens ha estat de gran ajuda per la localització de les edificacions d’aquest municipi.
  • Des d’aquesta pàgina volem agrair al personal de l’oficina de turisme de Vilanova de Meià, la seva simpatia i professionalitat. La seva col·laboració ha estat clau en la descoberta d’algunes d’aquestes poc conegudes construccions.

Edificacions properes: Dins del terme municipal de Vilanova de Meià, hi podem trobar varies edificacions. Veure el mapa de Google d’aquesta mateixa pàgina.

Noguera : Veure en un mapa més gran.