Castell de Mas Saleta o de Montsolís – Sant Hilari Sacalm / Selva

castell-de-montsolis-090815_702bisblog

castell-de-montsolis-090815_705

Situació: A les afores de Sant Hilari Sacalm (La Selva) – Girona.

Època: Segle XII - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Ho desconeixem. De propietat privada.

Altres noms: Castell de Saleta o Casal - Castell dels Marquesos de Montsolís (Antic Mas Saleta) (Patrimoni.Gencat) i/o Castell de Montsolís (Pat.mapa).

Accés - Visitat el 15/08/2009:

Les fotografies que il·lustren aquest petit reportatge han estat obtingudes a partir de la vista que ofereix aquesta edificació des d’un lloc enlairat situat a l’edificació Can Sastre.

Localització: (Dades extretes directament de Google Earth) - N 41 53 24 E 02 30 34 – Altitud: 808 m.

Altres: De la pàgina web del Consell Comarcal de la Selva, ens complau extreure la següent informació (Novembre 2012):

“ Gran casal en forma de castell gòtic medieval pertanyent als marquesos de Montsolís.

Es troba situat a l'emplaçament de l'antic mas Saleta, esmentat al 1199 i del qual resten diversos vestigis, especialment de la reforma que s'hi va fer al s. XV, quan es convertí en un casal quadrat amb finestres gòtiques, de la qual se'n conserva alguna.

Fou saquejat durant la Guerra del Francès i notablement retocat a partir de 1835, quan la família Saleta obtingué el marquesat. L'edifici actual és un castell de tres plantes que segueix l'estructura quadrada de l'antic mas, amb torrelles als angles i dues torres rodones emmerletades.

La capella, gòtica, és l'antiga església del Pilar de Pedret, de Girona, que va ser portada pedra per pedra.

L'interior de la casa està extraordinàriament ornamentat, especialment pel que fa al mobiliari. Els baixos, oberts amb grans arcades de pedra, guarden una col·lecció de carrosses i de selles de muntar amb exemplars dels s. XVII i XVIII. Adossada, hi ha la masoveria, casa de tres plantes del 1894.”

• De la pàgina web Pat.mapa, (Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya), ens complau extreure la següent informació (Novembre 2012):

“ Descripció

Edifici aïllat, situat als afores del nucli urbà de Sant Hilari Sacalm, on s'hi arriba agafant un trencall que hi ha a la dreta de la carretera de Sant Hilari a Osor, a 1 quilòmetre del nucli.

No s'hi pot accedir, doncs tota la finca està vallada. Es pot contemplar la masia i la masoveria des de la urbanització de Cal Sastre.

El gran casal, és un edifici de planta quadrangular (aquesta és l'estructura que tenia el mas originari), amb planta baixa i dos pisos, i està cobert per una teulada a quatre vessants. Hi ha gàrgoles. En algun dels angles hi ha torrelles, i en un dels angles una torre amb merlets, adossada, amb finestres gòtiques.

Els marquesos de Montsolís hi han anat fent reformes al llarg dels temps. També hi ha adossada una capella gòtica (s.XVI), que va ser traslladada pedra a pedra des de Girona. És l'antiga església del Pilar de Pedret.

Els baixos del mas estan oberts amb grans arcades de pedra, i custodien una col.lecció de selles de muntar i carrosses, dels segles XVII-XVIII. Annexe, hi ha la masoveria. La finca està envoltada de bosc.

Antic mas amb torre de defensa rodona, ara dit Castell de Montsolís.”

Selva : Veure en un mapa més gran.