Castell de Marcovau – La Foradada / Noguera

I T I N E R A R I

Situació: A Marcovau, entitat de població de la Foradada, vila i municipi del mateix nom, a la comarca de la Noguera (Lleida).

Època: Segle XII - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIL - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Molt malmès. Lliurament accessible, tot i que no és gaire recomanable el passeig entre les runes. Es fa força difícil determinar el que puguin ser restes del castell, de restes d'altres edificacions. Hem aparcat pràcticament al davant.

Al mateix lloc, a ben poca distància les unes de les altres, hi ha dues edificacions més:

Senzill de localitzar donades les reduïdes dimensions del llogaret.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Març 2016):

Del castell de Marcovau, del segle XI, en queden molt pocs vestigis.

Al sud i a l'oest del turó que ocupa el poble, queden restes del recinte emmurallat amb restes de les torres de guaita cantoneres. La factura és de pedra sorrenca desbastada de mida petita i mitjana lligada amb morter de calç.

En el centre del turó resta part d'un edifici en ruïnes que no és segur que es tracti de l'edifici original. Està fet, com les restes de la muralla, amb aparell irregular de pedra sorrenca desbastada lligada amb morter de calç.

Resta una volta de canó semiesfondrada a la part baixa d'aquest edifici i una altra volta a la zona baixa oest que recolza directament sobre el subsòl. No s'observen estructures clarament defensives.

Per caracteritzar l'extensió i el grau de conservació de les restes seria necessària una intervenció arqueològica.

Notícies històriques

Es té notícia del castell de Marcovau des de l'any 1068, en què apareix en el testament d'Arsenda, esposa d'Arnau Mir de Tost.

Arsenda hi establí que el castell fos donat a Sant Miquel de Montmagastre, priorat de Sant Pere d'Àger des del 1065, i a Santa Maria d'Artesa, i que el seu nebot Ramon Bernat el posseís al servei del seu senyor i de les dites esglésies.

Fins el 1193 no hi ha noves referències sobre Marcovau, concretament en el testament de Guerau Alemany, en què Marcovau figura entre els feus que aquest posseïa pel vescomte d'Àger.

Des d'aquesta data la seva història restà vinculada a la dels llocs de Foradada i Montsonís.

La funció de plaça forta del poble la prengué el casal fortificat anomenat 'el Castellot' (núm. 36841) des del segle XVII.