Castell de Maldà – Maldà / Urgell

Situació: A Maldà, població i municipi del mateix nom, a la comarca de l’Urgell (Lleida).

Època: Segle XIII - (Patrimoni.Gencat). L'any 1833 un escamot de carlins van calar foc al castell fins només deixar en peus les parets mestres.

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Malmès, tot i que a la vista d'una fotografia d’en Pere Català i Roca de l'any 1964, es pot comprovar que s'hi han portat a terme, importants treballs de restauració.

Desconeixem si és visitable.

La contemplació de les seves sumptuoses restes, ens han fet recordar d'altres de característiques semblants: –->  Castell de Ciutadilla –-> Castell de Concabella

Accés - Visitat el 24/01/2015:

Accessible per diferents itineraris segons procedència del viatger. Una vegada a Maldà, és senzill de localitzar; la seva majestuosa presència, no passa gens desapercebuda.

A Maldà, a  41 33 11.9 01 02 10.4 hi ha una rotonda on conflueixen les carreteres L-201 i la LP-2335. Cal prendre la sortida que accedeix a aquest darrer vial, en direcció a –-> Vallbona de les Monges. Després, una mica més endavant, cal prendre intuïtivament una nova sortida a la dreta que en breu ens conduirà a la Plaça del castell, on podrem aparcar còmodament i després iniciar una volta, a peu, per l'exterior del castell.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Gener 2015):

Gran castell palau, modificat el segle XIII, ampliat el segle XV i transformat en palau el 1682.

Queden els murs fins a la teulada. Fou malmès pels carlins el 1833. El castell primitiu de Maldà estava emplaçat en els edificis que envolten la pl. de la Torre, al llarg dels segles XII-XIII-XIV. El castell fou reformat tal i com ho testimonia la inscripció de la dovella central de la portalada d'accés al castell on s'hi llegeix: "ANDREAS FILI/PUS IMCEPIT O/PERAM CASTR/ GUILELMI CA/RDONE ANO DO/MINI MCCXII" La traducció ens diu "Andreu Felip comença l'obra del castell d'en Guillem de Cardona en l'any del senyor 1212.

Primerament el castell obeïa a una funcionalitat defensiva i de rebost en la seva part baixa i en el primer pis hi tenia una sala gran, tres cambres privades, la cuina i un petit rebost.

Posteriorment el castell fou ampliat considerablement, les reformes van afectar sobretot al perímetre del castell i a les instal·lacions que funcionaven de rebost, celler i quadres.

Actualment els murs perimetrals conservats en peu deixen entreveure una magnífica construcció d'opulents murs amb les restes dels matacà de vigilància.

Notícies històriques

Castell termenat. Documentat el 1082. La primera esmena documental referent a l'existència d'aquest castell data del 1082 i és la donació dels comtes de Barcelona els germans Ramon i Berenguer i la comtessa Mahatta al vescomte Ramon Folch de Cardona del castell de Maldà i el castell de Maldanell.

Al 1249 es documenta la visita del monarca al castell de Maldà. Al 1350 la vescomtessa Beatriu d'Anglesola vídua d'Hug I de Cardona es disposà a passar llargues estades en aquest castell i es creu que coincideix la seva estada amb les obres d'engrandiment del castell. Posteriorment al 1450 Pere de Cardona vengué el castell a Bernat Albert, senyor de Ponts.

Posteriorment la família dels Albert revengueren el castell a Miquel Joan de Claramunt. Del 1662 es conserva la redacció d'un inventari i anys més tard al 1667 el castell fou subhastat públicament i adquirit per Jaume de Cartada i Sala, qui fou el promotor de la construcció de la plaça que precedeix l'entrada al castell.

Al 1833 un escamot de carlins van calar foc al castell fins només deixar en peus les parets mestres.”

• Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de Patrimoni.Gencat – Arqueologia, el següent text (Gener 2015):

“ Descripció

El castell de Maldà corona la vila del mateix nom i es situa a la punta d'una serra flanquejada pels torrents procedents de Vallbona de les Monges, al sud, i per la vall del riu Corb, al nord.

L'actual castell és un edifici de final de l'edat mitjana.

Es pot definir d'estil gòtic, tot i que va patir profundes reformes durant els segles XVII i XVIII.

És de planta gairebé quadrada amb finestres als seus murs i sengles torricons a cada angle. La façana principal és del 1682. Al seu interior es conserva una inscripció en una dovella que recorda que el 1212 Guillem I de Cardona féu bastir un nou castell a Maldà, essent mestre d'obres Andreu Felip.

El 2008 es va dur a terme una intervenció arqueològica al castell emmarcada en el projecte de recuperació i consolidació del conjunt històric.

Amb motiu de la construcció d'una rampa a l'interior del castell es va realitzar el seguiment arqueològic de la rasa que es va fer a tot el voral del pati partint de la porta d'entrada fins a l'ala de tramuntana. Es va documentar un potent estrat d'enderroc i dos murs adossats a la part de migdia del pati, que compartimentaven l'espai abans de l'enderroc de l'edifici en plena guerra carlina.

La resta d'estructures van ser localitzades a la part septentrional de l'esplanada central, eren 3 pilars de blocs de pedra que haurien sustentat un cobert a l'angle nordoccidental fets un cop l'edifici ja estava abandonat i enderrocat i s'haurien de vincular a una ocupació puntual del castell per guardar-hi bestiar.

Sota dels pilars es van localitzar un mur i una estructura de planta circular, possiblement seria un habitacle o magatzem que hauria estat en ús just abans de l'enderroc del castell a inicis del segon terç del segle XIX, segurament no serien anteriors al segle XVII. També es va documentar un pou de captació d'aigua que no seria més antic del segle XVI.

Al capdamunt de la vila de Maldà.”