Castell de Malavella – Caldes de Malavella / Selva

Situació: Al terme municipal de Caldes de Malavella (La Selva) – Girona.

Època: Segle XII - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN  - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Malmès. Lliurament accessible. Extensa zona d’esbarjo als voltants. Còmode aparcament.

Accés - Visitat el 09/09/2008:

Partint del casc urbà de Caldes de Malavella, cal localitzar la Avda. Sant Maurici (Coordenades de referència: 41 50 08.74 02 48 26.09), i seguir-la fins al final.

Durant aquest recorregut trobarem senyals informatives que ens dirigiran a l’església de Sant Maurici (Obra Popular – Segle XIX – Patrimoni.Gencat), a les afores de la població.

Aquesta església es va construir aprofitant velles estructures del castell. Al seu costat es troben les minses restes del castell de Malavella.

Altres:

“ Castell documentat el 1057, formà part de la baronia de Llagostera. A principis del s. XIV encara es trobava en funcionament, però no se'n tenen més notícies.

Bé que força malmès, es pot apreciar un recinte murat de forma irregular amb torres quadrades de 4'85 per 4'85 m. a dos dels angles.

Al sector de tramuntana hi ha restes de la capella, dedicada a Sant Maurici, de planta rectangular amb absis semicircular, que sembla que aprofita una torre. No se'n tenen notícies fins al 1412, quan potser ja era un santuari i no capella del castell.

Es desconeix el moment definitiu del seu abandó.”

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Novembre 2012):

“ Descripció

Situat als afores del nucli urbà, a uns tres quilòmetres, al costat de l'ermita, també particular, de Sant Maurici.

Construït en una zona elevada, amb grans carreus de pedra basàltica i d'aparell irregular, només queden restes dels murs nord, est i sud. A l'oest només hi ha enderrocs. Al costat nord, s'hi conserven restes de cases construïdes posteriorment, que van aprofitar el mur nord del castell. S'aprecien bé les obertures d'aquestes cases. A l'angle nord-oest, restes del que havia estat una torre de planta quadrangular. A l'angle nord-est, restes de l'antiga capella del Castell, dedicada a Sant Maurici. A les parets s'aprecien restes de possible pintura mural que hauria cobert els murs de la capella.

A l’angle sud-est, una torre quadrangular d'uns 7 metres d'alçada, encara resta dempeus. Està feta de carreus irregulars disposats horitzontalment.

Al mur del costat est on potser hi hauria hagut un gran portal. Aquest mur, pel costat exterior, està molt reformat, doncs s'hi ha construït una capella dedicada a la Mare de Déu de Lourdes.

Notícies històriques

L'any 1054 surt esmentat un "Castro Vetulo" que en un altre document de 1057 s'anomena "Castro quod dicunt Malavela". El primer document és una escriptura de donació feta per la comtessa Ermessenda (muller del comte Ramon Borrell) a Oldegold i a la seva muller Sabrosa, d'un terreny situat en el comtat de Girona, a la parròquia de Santa Maria i Sant Esteve de Caldes. L'afrontació occidental d'aquest terreny és l'esmentat "Castro Vetulo".

El segon document és el jurament fet pel senescal Amat Elderic a la comtessa Almodis, muller de Ramon Berenguer I. Per altra banda, el 1225 trobem documentat el castell de "Malavetula". Ja al segle XIV tenim escrit el nom de la vila de Caldes amb la forma com la coneixem actualment: "Calidis de Malaveglia" (1309). Per aquest temps sabem que va ser un castell feudal.

El castell de Malavella sembla que estigué vinculat al de Llagostera. Almenys des del segle XIII, i des de 1375 fins a la fi de l'antic règim pertangué a la baronia de Llagostera. L'any 1831, el castell pertanyia al duc de Medinaceli, com a Vescomte de Cabrera.”

• Al costat del castell de Caldes hi ha les Termes Romanes (Segle I DC), monument històric d'interès nacional. Actualment (Setembre 2008) no es poden visitar, hi estan efectuant treballs de restauració.
  • De la pàgina web de l’Ajuntament de Caldes, ens complau extreure la següent informació referida a aquestes Termes Romanes (Novembre 2012):

“ Monument històric d’interès nacional. Són les restes més ben conservades del municipi romà d’AQUAE CALIDAE, actual Caldes de Malavella.

Encara s’hi poden observar els mecanismes de funcionament de l’aigua gairebé intactes. L’ edifici consta d’una piscina central i una sèrie de cambres al voltant per rebre tractaments guaridors. Hi ha tres espais a la part del darrera, inicialment es pensava que eren banyeres, però es tracta d’estàncies on es prenien olis.

Les seves característiques són eminentment salutíferes lligades al culte probablement d’ Apol·lo•lo o d’ alguna altra divinitat guaridora de malalties.
També en aquesta zona hi ha l’ermita de Sant Grau, amb un llenç de la muralla i restes de la vila medieval (Cal Ferrer de la Plaça i Can Trelles). Can Manegat i Ca l’ Estapé (Casa Rosa) són dues mostres de l’arquitectura modernista en aquesta zona.”

“ Caldes de Malavella us convida a visitar la nostra terra, a mig camí de la Costa Brava i de la Serra de les Guilleries, a la plana de la Selva, rica en contrastos, patrimoni i tradició.
L'aigua termal és el factor més important, característic i original de Caldes, ja que l'evolució al llarg del temps, incloent-hi la cultura artística, depèn directament d'ella.

A la nostra vila us passejareu a través de la història; entre ruïnes romanes, restes medievals i construccions modernistes i noucentistes. I si després de les llargues passejades necessiteu relaxació, les aigües del poble, de reconegudes propietats curatives, us facilitaran un tractament hidroterapèutic, des de les fonts d'aigua calenta o des dels nostres balnearis.”

Selva : Veure en un mapa més gran.