Castell de Maians – Castellfollit del Boix / Bages

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Maians, entitat de població del municipi de Castellfollit del Boix (Bages ) - Barcelona

Època: Medieval.

Estat: Molt malmès, escasses restes, les més rellevants de les quals, són les de l’església vella de Sant Andreu de Maians (Romànic, segle XI) situades a tocar de les pedres del castell.

Altres noms: El lloc és conegut amb el nom de Maians Vell.

Accés - Visitat el 18/02/2012:

Circulant per la carretera C-37 (Igualada - Manresa), prenem la sortida a la rotonda situada a les coordenades 41 37 59.95  01 41 23.10

i ens dirigim  per continuar, cap a la carretera C-37a (la carretera vella, que continua en servei i discorre en paral·lel a la nova via).

Al cap de ben poca estona trobarem una sortida (Entre els PK 75 i 76) de la carretera ( 41 38 06.09 01 41 46.82), a la dreta, que dona accés, entre altres a una finca indicada com a Vins Grau.

Aquesta entrada és solament una referència, que ens ha de servir per localitzar la següent desviació, situada uns cinquanta metres més endavant, també a mà dreta, sense cap indicació on s’inicia discretament una pista de muntanya, per on continuarem.

Però de seguida, com comprovarem, trobarem barrat el pas per una cadena, i per tant, deixarem aparcat el vehicle en aquesta raconada i continuarem el camí a peu.

Després de saltar la cadena, el camí encara es ben ample durant uns metres, a la fi dels quals es converteix en un evident corriol que es dirigeix amb decisió a un camp de cultiu (41 38 10.07 01 41 52.07).

Ens caldrà travessar aquest terreny per la vorera (Si està cultivat), en direcció a l’altra banda del qual, on hi veiem un senyal vertical,  de color groc, amb un número (35) que ens indica que hi ha una canalització al terra.

En aquest lloc (41 38 11.82 01 41 54.42) recuperem de nou el camí, ben ample, que ara

seguirem tot recte, obviant una única desviació que trobarem a l’esquerra, fins arribar a una clariana, on al fons ja veurem les pobres restes del castell de Maians i al darrere les de l’església de Sant Andreu.

En total haurem invertit només uns 10 minuts per fer aquest recorregut.

Localització: 41 38 15.07 01 42 10.45. Altitud: 535 m.

Altres: Les restes del castell i els voltants estan envaïdes per la malesa, sent força difícil fer un tomb pel bell mig de les pedres. No així visitar l’església, lliurament accessible, completament arruïnada, sense sostre, però que encara conserva les parets en peus i l’absis amb unes característiques bandes llombardes.

No hi ha cap cartell orientatiu. La troballa sols ha estat possible gràcies a les informacions de varis veïns dels voltants. Fins i tot hem hagut de fer dues temptatives de localització en dies diferents i dues vegades el mateix dia, fins finalment aconseguir-ho.

Edificacions properes:  Dins el terme municipal de Castellfollit del Boix, podeu trobar varies edificacions, tot i que no precisament a la vora, les unes de les altres. Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

Informacions complementàries de l'ITINERARI:

castell-de-maians-mapa-google-itinerari-4-resum