Castell de l’Oluja Alta – Les Oluges / Segarra

Situació: A les Oluges, població i municipi de la comarca de La Segarra (Lleida).

Època: Segle X - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Molt remodelat, actualment és un gran casal. No és accessible lliurament. Aparcament als voltants.

Altres noms: Castell de l'Oluja Sobirana - (Consell comarcal de la Segarra).

A la part alta de la població, a la Plaça del Castell.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Març 2013):

“ Descripció

Es tracta de l'antic castell de l’Oluja Alta situat a la part més elevada del nucli enmig d'una plaça, molt remodelat durant el segle XIX, amb planta baixa i primer pis i coberta a dues aigües.

La façana principal presenta un arrebossat posterior amb la porta d'entrada formada per un arc de mig punt adovellat.

Al primer pis, per damunt de la porta, trobem un doble balcó amb una balustrada de pedra, i al costat dret una galeria tancada.”

“ Les Oluges

El poble de les Oluges o les Oluges Altes i Baixes porta aquest nom en plural perquè, fins a la formació dels moderns municipis, hi havia l’Oluja Sobirana o Alta i l’Oluja de Baix o Jussana.

Durant el segle XIX es construí força i els dos pobles s’anaren atansant fins que en quedà un de sol.

D’Oluja Sobirana resten unes parets de casa senyorial, aprofitades per a un estatge, i la capella del castell, que apareixen al cim, vers el llevant del poble.

A l’Oluja Jussana consta ja el 1106 una església dedicada a Santa Maria. Aquesta part inferior del poble anà creixent i es va construir un gran temple parroquial d'estil neoclàssic al lloc del medieval que, juntament amb la casa senyorial, és l’edifici que més destaca.

En entrar al centre urbà hi ha una capella dedicada a Santa Engràcia.”

• En un altre lloc d'aquesta mateixa pàgina, es diu:

“ El territori de l’actual municipi de les Oluges era inicialment part integrant de la marca berguedana o del comtat de Cerdanya, i com a tal fou repoblat a mitjan segle XI amb cavallers i gent vinguda del Solsonès i del Bages, que s'instal·là especialment a Santa Fe i en altres indrets del terme. “

Passejant pels vells indrets d'aquesta població, veurem entre altres:

• El carrer Balaguer: