Castell de Llorenç / Llorenç del Penedès / Baix Penedès

Situació: A Llorenç del Penedès, població de la comarca del Baix Penedès (Tarragona).

Època: Diferents dates segons les fonts. Si prenem les de Patrimoni.Gencat, segle XVIII, però de fet ha estat documentat  des del 1352 - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Aparenta un bon estat. De propietat privada. L'edifici actual és un casal refet durant el segle XIX tot i que conserva elements antics. Aparcament als voltants.

Accés - Visitat el 21/04/2007:

Senzill de localitzar donades les dimensions del llogaret, que no pot amagar la considerable presència del castell.

Altres: De la pàgina web de l'Ajuntament de Llorenç del Penedès, ens complau extreure un fragment d'informació, extractada:

La vila és a la vora de l'antic castell de Llorenç, del qual troben les primeres referències datades a l'inici del S. VIII (710-712).

El Castell ha sofert diverses transformacions al llarg dels temps.

Al segle XIV va passar a mans dels prelats de Tarragona, els quals van ordenar la construcció de l'església.

A partir de l'edificació de l'església es quan el poble comença a créixer i es formen nous carrers.

En el transcurs del mateix segle, el castell va passar a ser propietat del senyor Bernat de Tous, que adquirí la seva jurisdicció, juntament amb la del castell de Lleger, nucli que va estar unit a Llorenç del Penedès fins al s. XIX.

En el segle XVII a Llorenç encara pervivia el règim feudal.

El volum de rendes pagades per la població humil a l'església era considerable.

Altres propietaris del castell de Llorenç van ser la família Ponç, els Desbosc (s. XVII), els Foixà (s. XVIII) i els barons de Maldà.”

• Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya,* el següent text (Març 2020):

Descripció

Fou restaurat i gairebé del tot renovat el 1792, el 1848 i recentment. Ara és un edifici fantasiós, que conserva una antiga torre rodona adossada.

El castell presenta un baluard amb porta d'arc de mig punt dovellat, damunt del qual hi ha la data 1848 i una pedra que té relleus amb castells de tres torres dins d'uns arcs gòtics.

Tant al costat dret com a l'esquerra del baluard hi ha unes torres cilíndriques. A l'interior hi ha un gran pati de forma quadrada.

Les dues ales de l'edifici presenten una sèrie de portalades que són rematades per una barana de pedra que descriu motius gòtics, exceptuant la de l'esquerra que té, a més, un porxo d'arcs en forma de flama.

Els cos central de l'edifici presenta dues portalades d'arc de mig punt.

Damunt, i tapant parcialment les dovelles dels arcs hi ha: a la dreta un balcó de ferro forjat amb una porta balconera i trencaaigües, i a l'esquerra un balcó amb dues portes balconeres.

A l'interior es poden observar una sèrie d'arcs de mig punt de caire molt antic. També hi ha al pati del darrera una gran torre cilíndrica emmerletada.

Castell termenat. Documentat el 1352.

El lloc de Llorenç era situat dins el terme de Castellví de la Marca.

Hi ha qui afirma que pels anys 1027-1037 Mir Llop Sanç que tenia el Castell de Banyeres, es titulava senyor del castell i de les terres de Llorenç.

Al segle XII hi ha certes persones que es diuen Llorenç (Ramón de Llorenç), però el castell no tindrà notícies documentals concretes fins el segle XIV.

El 1371 el Rei Pere el Cerimoniós va vendre la jurisdicció dels castells de Llorenç i Lleger a Bernat Tous.

Els Tous van tenir el castell fins que Beatriu de Tous fou la darrera possessora per manca de successió masculina directa.

Després el castell passà a mans de la vídua de Llàtzer Desbosc i de Vilagaia fins l'any 1671 en el qual moria Frederic Desbosc i de Sant Vicenç.

Al segle XVIII fou propietat dels Foixà i després dels barons de Maldà. Posteriorment fou restaurat i encara que té la data de 1848, hom pensa que la restauració és posterior.

Edificacions properes: Envoltant aquesta població, i relativament a la vora, hi ha algunes altres edificacions. Per localitzar-les, es pot desplegar el  Mapa Google disposat en aquesta mateixa pàgina.

Baix Penedès : Veure en un mapa més gran.