Castell de Lladorre / Pallars Sobirà

Altres fotografies:

Situació: En un turonet que hi ha al davant de la població de Lladorre (Pallars Sobirà) – Lleida.

Època: Medieval - Documentada des del segle XII - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Malmès. Lliurament accessible. Restes força evidents.

Accés - Visitat el 10/09/2010:

Procedents de Llavorsí i circulant per la carretera L-504 en sentit nord, molt poc abans d’arribar a Lladorre, entre els PK 16-17, a mà esquerra hi ha una desviació, amb un indicador per anar a Lleret, cap a on ens dirigirem.

Al poc trobem un trencall a mà dreta (42 37 05.92 01 14 49.06), d'on surt un camí sense asfaltar. Hi ha un petit indicador de senderisme: al castell de Lladorre.

Aparcarem aquí mateix, si és possible i si no, una mica més endarrere, on hi ha un lloc adient.

Després ens disposarem a seguir l'ample camí, a peu i en cinc minuts de passejada, ens trobarem davant les restes del castell.

Altres: Agraïm molt sincerament la col·laboració de la Senyora Milagros, una senyora gran, veïna de Lladorre, que fins i tot ens va acompanyar en la localització d’aquestes restes.

De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya*, ens complau extreure la següent informació:

Descripció

El castell de Lladorre té planta lleugerament ovalada, amb una longitud aproximada de 40 metres i una amplada d'entre 15 i 19 metres. Actualment els murs es conserven en alguns sectors fins a una alçada de 5 metres. Es conserva gairebé tot el perímetre però han caigut l'angle nord-oest i el tram més occidental de la paret meridional.

A la paret septentrional hi ha 5 espitlleres i, cap a l'interior, hi ha un mur paral·lel que correspon al tancament de les cambres.

A la paret meridional només conserva 3 espitlleres però són més evidents les dependències adossades als murs, conservant-se també els murs de separació entre elles; hi ha almenys 8 cambres diferents amb unes mides d'uns 2,30 x 3,30 metres.

El parament és de pedra llicorella unida amb fang.

Notícies històriques

Castell documentat per primera vegada l'any 1146, en l'acte de consagració de l'església de Sant Martí de Cardós o el Pui.

Va pertànyer al comte de Pallars fins al segle XV.

Conquerit el Pallars per les forces reials l'any 1491, Lladorre passà a mans dels Cardona, i a la darreria del segle XVII als seus successors, els Medinaceli.

Informació*  extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya.*

Pallars Sobirà : Veure en un mapa més gran.