Castell de Linyola / Pla d’Urgell

L'edificació que actualment ocupa el lloc on es diu que havia estat l'antic Castell, és la Casa de la Vila des de l'any 1902.

castell-de-linyola-100403_515

castell-de-linyola-100403_505

castell-de-linyola-100403_510

.

.

Algunes de les cares que apareixen a les pilastres que emmarquen els finestrals renaixentistes.

Situació: A Linyola, municipi del Pla d'Urgell (Lleida).

Època: Segle XVI.

Estat: Molt reformat. L'edificació que actualment ocupa el lloc on es diu que havia estat l'antic Castell, és la Casa de la Vila des de l'any 1902, tot i que és coneguda popularment com el “Castell”. La darrera reforma es va fer l'any 1991.

Altres noms: També és conegut amb el nom de Palau dels Barons de Linyola.

Accés - Visitat el 03/04/2010:

Localitzat al carrer Major, nº 7, a tocar de la plaça de l’església, on hi ha l’església Parroquial de Santa Maria de Linyola.

Als peus de la torre del campanar d'aquesta església hi ha quatre curioses garites circulars, fet que la fa única a Catalunya.

LocalitzacióN 41 42 37.0 E 54 15.8 - Altitud: 252 m.

Edificacions properes: Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

MAPA de situació

Pla d Urgell : Veure en un mapa més gran.

linyola-esglesia-de-santa-maria-100403_706

Església parroquial de Santa Maria de Linyola: a la part superior de la torre del campanar d'aquesta església hi ha quatre curioses garites circulars, fet que la fa única a Catalunya.

N O V E T A T

Amb data 29/10/2014 rebem un @mail d'en Esteve Mestre Roigè, on fa unes interessants manifestacions sobre les dues edificacions relacionades en aquesta pàgina, i que ens complau transcriure fil per randa, donada la seva significació.

"Benvolguts,

CASTELL.- el que assenyaleu com a castell de Linyola, era la casa d' un pagès -Joan Fornes, tal com mostra l' escut de la casa- i fou construida els anys 1556-7.

CLASSE D’ HISTÒRIA.

Ahir em va arribar a les mans la segona edició de la guia L’EIX de ponent a llevant editada per Geographica Mapamundi, molt ben presentada i d’ una gran utilitat. No es pot demanar més a una guia. A Linyola hi dedica un bon espai i un parell de fotografies. L’ inici, però de la presentació cau en els errors de sempre. Diu “Linyola (Pla d’ Urgell) Al carrer major trobem la Casa de la Vila, situada a l’ antic palau renaixentista dels barons de Linyola del segle XVI (en una de les llindes hi ha la data de 1556), bastit al lloc on hi havia originàriament el castell de Linyola.

1.- ELS BARONS DE LINYOLA MAI TINGUEREN CAP PALAU RENAIXENTISTA A LINYOLA. Ho confirmen les dades dels seus béns de l’ any 1553.

2.- EL CASTELL DE LINYOLA VA ESTAR SITUAT A LA ZONA MÉS ALTA DEL POBLE QUE TOTS PLEGATS CONEIXEM AMB EL NOM DEL CASTELL. Linyola tenia dos muralles, una exterior que voltava el poble –plaça de l’ església, plaça Àngel Guimerà, carrer Colom, Roger de Lluria i arribava fins al Portal de Lleida que estava situat al carrer major a l’ altura del Bar Manel i una segona muralla interior que envoltava el castell. Dalt del castell i fins a mitjans segle XIX, hi havia la Casa del Comú, amb la fleca i la botiga de queviures, com també el Pou de Gel. També hi havia hagut una església amb el seu campanar.

3- L’ EDIFICI que avui és l’ actual ajuntament fou construït pel mestre de cases Bernat Longor i qui va manar que fes l’ edifici fou el linyolenc Joan Fornes. (Podeu veure a l’ escut de l’ ajuntament el J.F. 1556). Res a veure doncs amb la noblesa. Podeu rellegir l’ article de l’ historiador Joan Yeguas a Barret Picat n. 155 d’ abril del 2006.

L 'església de Linyola fou construida per Bartomeu Roig entre 1586-1600 i les garites que dieu són comunidors.

Salutacions

Esteve Mestre Roigé "