Castell de l’Hostal Roig – Gavet de la Conca / Pallars Jussà

Vista general: a la dreta, dalt del roquerar es veu minimament la torre.

Situació: En terrenys de Gavet de la Conca, municipi del Pallars Jussà – Lleida.

Època: Segle X - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Malmès. Solament queda en peus les restes d’una torre rodona. Lliurament accessible.

Accés - Visitat el 26/05/2011:

0 - Procedents de Vilanova de Meià i circulant per la carretera L-913 en sentit nord, arribem a un lloc situat a les coordenades 42 02 22.9 01 00 06.7 on hi ha una solitària edificació.

Amb pintura, d’una manera una mica precària, a la porta del barri que accedeix al pati del mas, hi ha un escrit: Hostal Roig.

Aparquem el vehicle aquí mateix, al voral de la carretera i ens disposem a seguir l'itinerari a peu, caminant pel costat esquerra de la casa, en el mateix sentit en que hi hem arribat, deixant a la nostra esquerra una extensa zona de conreu i a la dreta, el barri.

1 - Molt a la vora, a tocar d'aquest camp, a les coordenades 42 02 20.7 01 00 02.3 hi hem plantat una fita de considerables dimensions a l’inici d’un imprecís i poc definit corriol, inundat per tot tipus de plantes, que enfilant-se en mig de l'atapeïda vegetació ens hauria de conduir a la zona rocosa on està edificada aquesta antiga construcció, envoltada de considerables espadats.

2 - Localització: N 42 02 18.5 E 0 59 59.0 - Altitud: 1.126 m.

Fortificació dalt d'un penyal a prop del coll de l'Hostal Roi o Roig.

Es conserva el fragment d'una torre de planta circular amb un diàmetre interior d'uns 2 m.

El parament és de carreus de diferents mides, alguns col·locats verticalment, units amb morter de calç rogenc.

Cap al nord-est de la torre continua la penya, de forma allargada, i per les restes trobades es pot suposar que allà hi havia un ampli recinte.

Notícies històriques

En un document de l'any 1247, el notari dels Cardona, Arnau de Llordà, prengué sota la seva protecció el monestir de Sant Privat, situat al terme de Castelló Sobirà, sota el castell de Montllor.

Per la situació que s'especifica en el document, es pot suposar que les estructures de la fortalesa de l'Hostal Roig es corresponen amb l'antic castell de Montllor.

• Potser seria recomanable que abans d’enfilar el camí, ens desplacéssim pel voral de la carretera uns metres més endavant, sobrepasséssim la casa i a l'esquerra, dalt d’un roquerar, hauríem de veure, de manera imprecisa, les restes del castell.
  • Això ens ajudaria una mica a situar el nostre objectiu quan estiguem en mig del bosc, ja que si no localitzem el camí que hem intentat indicar, que és molt poc definit, ens caldrà pujar muntanya a través i no és gaire gratificant aquesta tasca.
  • A mig camí de l'ascensió es poden trobar, si hi ha sort, unes restes que hem interpretat que poden ser les d'una capella romànica dedicada a Santa Anna (?).

Informacions complementàries de l'ITINERARI

castell-de-lhostal-roig_0