Castell de Les Escaules – Boadella d’Empordà / Alt Empordà

castell-de-les-escaules-090628_702bis-2

Vista general, entorn de l’edificació. Fotografia presa amb teleobjectiu, des del camí d’entrada a la població.

castell-de-les-escaules-090628_509

castell-de-les-escaules-090628_517

castell-de-les-escaules-090628_521

castell-de-les-escaules-090628_518

castell-de-les-escaules-090628_529

Restes d'una cisterna mig ensorrada.

castell-de-les-escaules-090628_531

Escales d'accés a l'interior de la torre.

castell-de-les-escaules-090628_538

Vistes des de la torre.

castell-de-les-escaules-090628_532

Vegi's la diminuta figura d'una visitant, situada al pati de l'edificació, per tal de valorar l'alçada de la torre.

castell-de-les-escaules-090628_513

Detall part superior.

I T I N E R A R I

Situació: Dalt d'un turó presidint el poble de Les Escaules, entitat de població del municipi de Boadella i Les Escaules (Alt Empordà) – Girona.

Època: Segle XIV - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: La torre, restaurada. Les muralles que l'envolten, malmeses. Lliurament accessible. No hi ha cap informació.

Altres noms: "Baluard" del castell de Llers - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitat el 28/06/2009:

Després d'abandonar la carretera que ens ha portat fins a aquesta petita localitat (GIV-5041 o GIV-5042, segons procedència), a l'arribar al poble, sense entrar-hi, trobarem una desviació a l'esquerra (42 19 09.9 02 52 58.1), per on ens cal continuar.

Ens enfilarem per una carretera asfaltada, amb cases a banda i banda primer i desprès solament a l'esquerra, fins arribar a un lloc on una cadena ens barra el pas (42 18 59.7 02 53 02.4). Aparcarem el vehicle aquí mateix, on sigui possible i ens disposarem a continuar el camí a peu.

Camí que ara és una ampla pista de muntanya, sense asfaltar. Trobarem  un trencall i continuarem per la dreta, passant pel costat d'una edificació pintada de color verd, que creiem que és un dipòsit d'aigua.

Al cap d'uns 10 minuts de passejada, ja serà visible a la dreta, en mig dels arbres, la gegantina torre.

Aviat un altre petit trencall, ens durà a una placeta on hi ha les restes del castell.

Una elegant escala de ferro permet l'accés a la terrassa superior de la torre, des d'on es veuen unes boniques vistes dels voltants.

La introducció a Google Maps de les coordenades anteriors, comporta la generació automàtica del següent

M A P A del recorregut

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació: (Desembre 2016):

Descripció

Situat al sud-oest del nucli urbà de la població de les Escaules, la qual forma part del municipi de Boadella.

El castell se situa al cim d'un turó rocós relativament proper.

Es tracta de les restes conservades de l'antic castell de les Escaules.

Recinte de planta més o menys trapezoïdal format per una torre i les muralles que l'envoltaven.

La torre és de planta circular i presenta uns deu metres d'alçada conservada.

Està distribuïda en diverses plantes i presenta l'accés a l'interior a través d'una porta rectangular situada al costat nord-est de l'estructura, a uns tres metres de distància del nivell del sòl.

Aquesta obertura conserva les pollegueres de pedra que aguantaven la porta.

A la part superior, la torre conserva les cartel·les que sostenien els quatre matacans que remataven l'estructura, juntament amb el coronament emmerletat original, el qual està actualment degradat.

A l'interior, la torre presenta una escala de pedra per accedir als diferents pisos, coberts en origen amb voltes semiesfèriques.

El recinte emmurallat està força degradat, sobretot a les bandes de tramuntana i de llevant del recinte.

Els murs s'adapten al terreny rocós i inestable del turó i presenten espitlleres obertes a dos nivells.

El mur de ponent conserva restes dels merlets originals, rectangulars i amb sageteres obertes al centre.

També hi ha restes de forats de bastida i d'altres obertures corresponents a les cobertes dels antics edificis.

A l'interior del recinte s'observen restes d'altres murs i estructures, com per exemple una cisterna, actualment mig colgada.

La torre està bastida amb carreus de pedra ben desbastats, disposats formant filades regulars.

En canvi, el recinte emmurallat està bastit amb pedra desbastada i sense treballar, disposada regularment i lligada amb morter de calç.

Es tracta d'una obra baixmedieval (XIV-XV) possiblement edificada sobre una construcció anterior.

Apareix documentat un castell a les Escaules l'any 1123, que ocuparia el mateix emplaçament que les restes del castell actual.

Concretament, es tracta d'una concessió de Ramon Berenguer III a Ponç Hug d'Empúries en la qual li fa entrega en feu de diferents castells a conseqüència de la desaparició de la casa comtal de Besalú.

El castell de les Escaules era anomenat "baluard" del castell de Llers.

Ambdós castells eren propietat dels vescomtes de Rocabertí de Peralada.

Es tractava d'una xarxa de castells que vigilaven la frontera entre els comtats de Besalú i Empúries.

L'any 1436 el castell torna a ser esmentat, en ser reclamats els veïns de les Escaules a participar en les obres de reforma de la fortificació.

Aquests s'hi van negar i el conflicte va quedar documentat, la qual cosa ens confirma la pervivència del castell durant el segle XV.

Durant aquest segle, el poble de les Escaules intentà separar-se del terme de Llers i demanà la concessió de batlle i consell propis, objectiu que no es va assolir fins el segle XVII.

Per assolir aquest objectiu, s'argumentava que els vescomtes de Rocabertí ja posseïen el castell de les Escaules abans de d'adquirir el de Llers al segle XIII.

A partir del segle XVI es deixa de tenir constància del castell en els documents, per la qual cosa es creu que va ser abandonat durant aquest període."

Alt Empordà : Veure en un mapa més gran.

castell-de-les-escaules-090628_534