Castell de l’Arquebisbe – Valls / Alt Camp

castell-de-larquebisbe-valls-110319_507

castell-de-larquebisbe-valls-110319_502

castell-de-larquebisbe-valls-110319_501

Situació: A Valls, capital de la comarca d’Alt Camp (Tarragona).

Època: Documentat l’any 1130 – (Enciclopèdia Catalana)

Estat: Desaparegut. Probablement era una edificació del segle XI. El record, més que no pas les restes, es conserva a la plaça denominada El Pati.

De la pàgina web de l'Ajuntament de Valls , ens complau extreure la següent informació literal:

“La plaça més cèntrica de la ciutat deu el seu nom a l'antic ús que se'n feia com a pati d'armes del castell, situat en aquest indret a l'edat mitjana. D'aquell castell actualment només perdura ferm l'arc d'una de les portes que emmarca l'entrada de la sucursal vallenca de Caixa Penedès.”

Trobarem aquesta entitat a la plaça anomenada El Pati.

Localització: N 41 17 08.6 E 01 15 01.5 - Altitud: 217 m.

Altres: De la pàgina web de Wikipèdia, ens complau extreure la següent informació:

El castell de l'Arquebisbe és un edifici desaparegut de Valls (Alt Camp). L'única resta que en queda és la portalada, declarada bé cultural d'interès nacionalEl pati d'armes del castell s'ha convertit en l'actual plaça del Pati.

Notícies històriques:

Castell palau documentat el 1151. L'antic Castell de l'Arquebisbe, convertit en casa senyorial a les darreries del segle XVIII i començaments del següent, és un dels edificis que es poden trobar més característics del seu gènere: conté valuosos mobles i indumentària del XVIII. Va ser anomenat "Castell de l'Arquebisbe" perquè els senyors de la jurisdicció vallenca van ser els arquebisbes de Tarragona. El nom de "El Pati" de la plaça, correspon a l'antic pati d'armes.

El castell, amb la funció de casal, va passar a ser propietat de la família Baldric. El primer propietari seglar va ser Pau Baldric, doctor en Filosofia, que en temps de la guerra napoleònica, "convirtió su casa y residencia del Castillo en Hospital Militar durante la Guerra".

A l'edifici es va allotjar, el 3 d'abril de 1814, el rei Ferran VII d'Espanya, acompanyat d'alguns familiars.

Alt Camp : Veure en un mapa més gran.