Castell de La Roca – Sant Llorenç de Savall / Vallès Occidental

castell-de-la-roca-patmapa-gencat

I T I N E R A R I

Situació: A la vora de Sant Llorenç de Savall, població de la comarca del Vallès Occidental (Barcelona), i on un tros del seu terme municipal forma part del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac.

Època: Medieval.

Estat: Malmès, poques restes. Lliurement accessible.

Altres noms: La Torreta i/o la Torrota de La Roca.

Accés - Visitat el 05/5/2012:

Procedents de la localitat vallesana de Sant Feliu del Racó, i circulant per la carretera B-124 en sentit nord, poc abans d’arribar a Sant Llorenç de Savall, en un punt situat entre els PK 17-18 (41 40 01.28 E 02 02 55.80), a l’esquerra de la carretera, veurem l’inici d’un camí de terra indicat per anar a La Roca, cap a on ens dirigirem.

Al cap d’una estona de rodar per un terra sense asfaltar, però en bones condicions,

arribarem a un lloc on a la dreta hi ha una petita clariana, presidida per un altiu plataner. Aparcarem en aquest lloc (41 40 04.36 E 02 02 48.34).

A la dreta de la carretera arrenca un ampli camí de muntanya.

També a la dreta hi ha un petit cartell indicant l’inici d’un corriol que es dirigeix a Sant Llorenç de Savall.

Si no anem errats en la interpretació de les indicacions que ens ha donat un amable jove d’aquesta contrada, seguir aquest empinat corriol, ens acostaria en molt poca estona al nostre destí.

Però com que ens cal dosificar forces, preferim l’opció del camí, ample al principi, més estret després, però sempre ben evident.

Després d’un agradable passeig d’uns 20 minuts de suau pujada, arribem a les minses restes del castell de La Roca. Això sí, podem confirmar que el camí fa una volta considerable.

Localització: N 41 40 08.27 E 02 02 55.00. Altitud: 501 m.

Altres:

-         La continuació del camí inicial, des del lloc on dèiem que havíem aparcat (Plataner), condueix al Molí de la Roca.

Abans, sense arribar-hi, a l’esquerra, el torrent de la Vall d’Horta exhibeix uns bonics gorgs.

-         A la pàgina web de la Generalitat de Catalunya, es diu:

“Uns metres cap a l'est es troba un torre pertanyent al mateix conjunt. Només es conserva 50 centímetres d'aquesta possible torre de senyals o de guaita. Fa 2 metres de diàmetre.”

Pel camí hem trobat unes restes, que podrien coincidir amb les que es descriuen en aquesta pàgina. La mida de les pedres, de bona talla, podria avalar aquesta apreciació nostra.

Vallès Occidental : Veure en un mapa més gran.

Cabana de camp, situada a tocar de les restes del castell de La Roca: