Castell de la Morana – Torrefeta i Florejacs / Segarra

I T I N E R A R I

Situació: A La Morana, entitat de població del municipi de Torrefeta i Florejacs (la Segarra) – Lleida.

Època: Segle XIV - (Pat.mapa).

Protecció: BCIN – (Patrimoni.Gencat).

Estat: El dia de la nostra visita, i ho corroboren les informacions que apareixen a Pat.mapa, i que repliquem en aquesta mateixa pàgina, aquesta edificació no fa gaire bona cara: es veu malmesa i abandonada, tot i que la presència d'un tub d'evacuació de runes, pot donar a entendre que s'hi esta fent algun tipus d'obres.

No és accessible lliurament, però es pot fer una ullada a part del seu perímetre exterior. Aparcament als voltants de l'edificació.

NOVETAT -  25/10/2013:

En una recent visita a aquesta edificació, observem amb satisfacció que ha estat restaurada.

Comparant les dues galeries de fotografies, amb set anys de diferència, són força evidents les modificacions efectuades.

Al carrer del Vent.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Desembre 2012):

“ Descripció

Aquest antic castell es troba actualment en molt mal estat, per la qual cosa és difícil fer una lectura de l'edifici, ja que presenta parts que es troben totalment derruïdes i altres que es troben en un procés de deteriorament molt avançat.

És un edifici de pedra, en el qual podem observar-hi diferent tipus de parament, que determinen diferents fases de construcció.

Són dues les portes que donen accés a aquest castell: una principal al C/ del Vent i una altra secundària a la façana N.

Aquesta portada principal és d'arc de mig punt dovellada i a la clau presenta un escut heràldic, mentre que l'altra portada és moderna, d'arc escarser i utilitza el maó com a element constructiu.

D'aquest edifici només en conservem els murs cortina, ja que l'interior es troba pràcticament derruït. La façana N és aquella que es troba en un estat més òptim i hi trobem quatre finestres rectangulars modernes en el primer pis i dues finestres, una de les quals està tapiada, a la planta superior. La resta d'elements que s'observen a la planta baixa, han estat afegits en moments posteriors i no presenten cap interès constructiu.

Castell palau. Documentat el 1307.”

Altres llocs interessants per visitar

La Morana encara conserva els trets característics d'una vila closa medieval. Passejar pels seus antics carrers, és retrocedir un miler d'anys enrere.