Castell de La Curullada – Granyanella / Segarra

Situació: A La Curullada, entitat de població del municipi de Granyanella (La Segarra) – Lleida.

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat, restaurat recentment. Ja és visible a l’arribar al llogaret. De propietat privada, no és visitable. Aparcament als voltants.

Accés - Visitat el 07/12/2006:

A la plaça del castell. Al costat hi ha l’església parroquial de Sant Pere, del segle XVII (Patrimoni.Gencat)

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Desembre 2012):

“ Descripció

Castell situat al capdamunt d'un turó que presideix tot el poble de La Curullada, dominant la riba dreta del riu d'Ondara i a la vora hi passa l'antiga carretera nacional II.

Es tracta d'un edifici aïllat, al costat del qual es va construir l'església. Castell de planta rectangular, que per la disposició de les finestres es pot intuir una planta baixa de caràcter agrícola, amb espitlleres com a úniques obertures, per sobre de la qual es troba el pis noble, amb la presència de finestres de majors dimensions i treballades.

La torre del castell, construïda sobre el fité de roca, està formada per tres plantes, coronada per merlets afegits arran de la restauració finalitzada a principis del s.XXI, i en un dels seus murs es conserven les restes d'un antic matacà.

La coberta de tot el recinte es a dues aigües, exceptuant la torre que està coberta per un trebol. Els murs estan formats per paredat de pedra, en alguns dels quals hi trobem la presència de contraforts.

Al contorn de la porta principal, algunes finestres, i les cantonades de la torre, el mur esta format per carreus de pedra de grans dimensions i més treballats, per reforçar l'estructura.

A la façana principal de l'edifici, trobem la porta principal formada per un arc de mig punt adovellat, fruit de la restauració duta a terme durant el s. XVII, al igual que les finestres situades al primer pis, el marc de les quals presenta un gran treball decoratiu amb la utilització de formes geomètriques.

Notícies històriques

Castell termenat. L'origen del topònim de La Curullada és Sa Cruïllada, probablement per l'encreuament de camins que afavorí la creació del poble.

Malgrat que fou reconstruït al s. XVII, el castell de La Curullada té el seu origen al s.XI, el trobem documentat el 1145. Es bastí a l'encreuament dels camins ramaders de la Noguera i l'Alt Urgell que es dirigien a terres tarragonines. Formà part dels dominis dels Cervera, passà als Oluja i després esdevingué senyoria del Priorat de Sant Pere dels Arquells, que al s.XIV el vengué a Jaume Desvalls. El 1881 pertanyia a la família Vilallonga.

Recentment l'ha adquirit un libanès, el qual l'ha restaurat completament.”