Castell de Jafre / Baix Empordà

F O T O S

Vistes de l’edificació que avui en dia ocupa el lloc en el que abans havia estat el castell de Jafre, identificat gràcies a les fotografies d’en Pere Català i Roca de l’any 1962, que apareixen a la pàgina web de la Generalitat de Catalunya.

castell-de-jafre-100206_503bisblog

castell-de-jafre-100206_505

castell-de-jafre-100206_501

Situació: A Jafre, localitat del Baix Empordà (Girona).

Època: Segles XIII – XIV.

Estat: Pràcticament desaparegut, convertit en habitatges. Aparcament als voltants.

A la plaça del castell, al costat mateix de l’església del poble.

Altres: De la pàgina web de l'Ajuntament de Jafre, ens complau extreure la següent informació:

"El castell de Jafre es va construir en un turonet rocallós on avui hi ha el nucli urbà. Ocupava el que ara és la plaça del castell i part del volum de l'església parroquial. Des de dalt de les seves torres es podia veure tot el terme municipal i els nuclis urbans dels pobles veïns com Colomers, Verges, Ultramort, Parlavà, Foixà i nuclis més llunyans com Bellcaire, Ullà, Torroella, Canet, Pals o Begur. L'origen es desconeix. La referència més antiga del castell es remunta al segle XV i es molt posterior a les primeres noticies sobre la parròquia.

Des del segle XIII fins al segle XV trobem la noble família dels Jafre residint al seu casal i exercint de veritables senyors feudals des de la seva cort civil ubicada al terme de la parròquia de Sant Martí sense que s'utilitzi en cap moment el terme castell per referir-s'hi. A partir de començament dels segle XVI ja hi havia Johers al castell, i l'heretat va començar a ser una explotació agrícola més del poble. Els senyors, a conseqüència d'entroncaments matrimonials amb d'altres patrimonis importants, van deixar de residir-hi i l'any 1618 van desvincular-se'n definitivament amb la seva venda. En el cadastre de l'any 1716 el castell fou definit com un edifici espatllat i per tant deshabitat i, uns anys més tard, l'any 1739, es va decidir engrandir el temple parroquial aprofitant els murs que encara restaven molt forts i bons (segons expressió de l'època ). Des d'aleshores es va donar el castell de Jafre per desaparegut, tot i que, els seus vestigis, encara avui són nombrosos i importants.

Les restes van ser declarades Bé d'Interès Cultural ( B.I.C.) en el Boletin Oficial del Estado el 5 de maig de 1949."

Baix Empordà :Veure en un mapa més gran.