Castell de Grialó – Artesa de Segre / Noguera

Castell de Grialó:

Sant Miquel de Grialó:

I T I N E R A R I

Situació: Al cim del turó de Grialó, que presideix la petita localitat de Colldelrat, entitat de població d'Artesa de Segre, vila i municipi de la comarca de La Noguera (Lleida).

Estat: Malmès. Lliurament accessible.

Accés - Visitat el 29/09/2007.

Procedents d'Artesa de Segre, i circulant per la carretera C-14, en sentit Ponts, a uns 5,5 km., a l'esquerra, entre els PK 108/109, trobem un cartell indicatiu: Colldelrat.

Per una carretera asfaltada, en poca estona ( uns 2,4 km.) arribem a aquest petit  llogaret. Només entrar-hi, al davant nostre,  ja veiem un cartell explicatiu amb quatre dades d'aquesta edificació.

Seguim recte i  sortim del poble. De seguida, a la dreta trobem una pista de muntanya (*), sense cap indicació.

Ens hi enfilem i sense dificultat, en un vehicle de turisme, en un curt recorregut,  hem arribat al final, on hi ha una gran bassa d'obra que sembla ser que serveix per recollir aigües pel reg. El dia de la visita estava completament buida. Aparquem el cotxe còmodament, al davant: 41 54 04.06 01 06 07.66

(*) Nota: La climatologia pot modificar sensiblement les condicions de circulació per pistes de muntanya. Cal tenir-ho en compte.)

Donat que no tenim coneixement de cap camí per anar al castell, que està al turó del davant nostre, hi hem accedit de manera expeditiva, muntanya amunt, en un costerut passeig de forta pendent, de potser mitja hora de durada, guiats per la presencia a dalt de tot d’una torre elèctrica, situada en mig de les restes del castell.

Hi trobarem també notables restes d'una bonica capella romànica, anomenada de Sant Miquel de Grialó, i un dipòsit de respectables dimensions - suposem que per emmagatzemar-hi aigua - tallat directament a la roca, a més d'algun que altre pany de muralla. Altitud : 671 m. (Segons el cartell informatiu que hi havia al poble.)

Magnifiques vistes dels voltants.

Localització: N 41 54 01.14 E 01 06 20.81 – Altitud 650 m.

Altres:

“Grialó és un turó de 668 m situat a la vora de Colldelrat. En el seu cim es conserven restes d'un antic castell, de dues cisternes i d'una capella romànica dedicada a Sant Miquel.

La primera notícia que es té de la fortificació data de 1039. El castell fa uns 21m de llarg per uns 7,5m en el lloc més ample. Es conserven part dels costats est i nord d'una torre d'uns 9m d'alçada. També queden restes d'un mur central gruixut i d'una paret occidental.

Les cisternes, aljubs o possiblement trulls, són estructures de planta trapezoïdal excavades en la roca. Les parets més llargues de la cisterna gran mesuren 3,4m i 2,4m la més curta. Amb una fondària mínima d'un metre. L'altra cisterna fa 1m de llarg per 0,40m d'ample i disposa d'un orifici de desguàs en la part baixa.

La documentació esmentada i certes característiques de la construcció fan pensar que podria tractar-se d'una edificació musulmana.

La referència més antiga a Sant Miquel de Grialó és de l'any 1054. Resta suficient de l'església per poder saber que era un edifici de dues naus. La nau nord, construïda en un primer moment, té una coberta de volta de canó, molt malmesa actualment, i acaba amb un absis semicircular a l'extrem oriental. L'ampliació amb una segona nau sembla que es pot datar a final del s.XI o inicis de s.XII.”

• Altres:  Una gran torre elèctrica, sostenidora de cables d'alta tensió està situada al bell mig del conjunt arquitectònic. Tot i que les restes d'aquestes edificacions devien estar ja força malmeses en el moment de la construcció d'aquesta torre, pensem que és una mostra de poca sensibilitat, fins i tot de prepotència, la construcció d'aquest enginy en mig d'unes edificacions que poc o molt formen part de la nostra història. Sorprèn que en un territori on hi ha una gran quantitat de terreny lliure, hagi de passar precisament per allà una línia elèctrica.

Edificacions properes: Dins del terme municipal d'Artesa de Segre, hi podem trobar varies edificacions. Veure el mapa de Google d’aquesta mateixa pàgina.