Castell de Gironella / Berguedà

A N Y  2 0 1 4

Havent visitat de nou aquesta població, ens en hem adonat de que sota la torre del rellotge, a tocar del riu, hi ha notables restes de murs atalussats de l'antic castell. Vegi's una mostra d'algunes pedres.

Situació: A Gironella, població del Berguedà (Barcelona).

Època:  Segle XIII - Documentat el 1253 - (Pat.mapa).

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat)

Estat: Desaparegut, llevat d'alguns trossos de muralla i una torre, antiga presó, sobre la qual es va instal·lar un rellotge durant el segle XX.

Accés - Visitat el 09/08/2011 i 08/11/2014:

Localitzarem aquestes restes a la plaça de la Vila, magnífica balconada sobre el Llobregat i el pont gòtic, el Pont Vell.

Localització:  N 42 02 00.9 E 01 52 56.3 - Altitud: 481 m.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Novembre 2014):

" Descripció

Les restes de la torre i del castell medieval de Gironella apareixen integrades en el nucli tradicional de la població, a la part alta de la vila, a la que s'accedeix per un trencall que surt a mà dreta, passant pel pont sobre el riu Llobregat.

Es troben a l´edifici conegut popularment com la "Presó", annex a aquest ajuntament, i disposat a l´extrem d´un penyal.

S´hi conserven restes molt precàries, per bé que sobresurt part del mur que fonamentava l´antic castell de Gironella sobre el riu, així com uns altres murs defensius.

La seva importància estratègica era remarcable ja que dominava la vall del Llobregat i la plana de Casserres.

La prospecció efectuada dins el projecte "Evolució del poblament a la plana central del Berguedà des de l´època baix-imperial fins l´alta Edat Mitjana", sobre els horts situats al sud de les restes, va aportar ceràmica medieval i moderna, amb una cronologia mai anterior a finals del segle IX.

Situat dins del casc antic de Gironella."

I també: Cal fer un tomb pels bonics carrers dels voltants, record viu de temps antics, d’època medieval, i les esglésies nova (1905) i vella (Documentada l’any 1222) de Santa Eulàlia.

Edificacions properesVeure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.