Castell de Gavarra – Coll de Nargó / Alt Urgell

Vista general del casal, que actualment ocupa el lloc, on possiblement hauria estat el castell.

Situació: A Gavarra, petit nucli de població del municipi de Coll de Nargó (Alt Urgell) – Lleida.

Època: Documentat des del segle XI - Generalitat de Catalunya.

EstatDesaparegut. Un petit casal d'aspecte medieval, edificat sobre unes roques que coronen el cim del turó on hi ha el poble, podrien ser algunes restes del castell.

Accés - Visitat el 19/05/2011:

0 - Iniciem l'itinerari a la població de Coll de Nargó. Cal situar-nos davant mateix de la bonica església romànica de Sant Climent - (42 10 18.3 01 18 46.5). Aquest lloc és el PK 40 de la carretera L-511, des d'on iniciem el recorregut per aquest vial, en direcció a Boixols.

A mig camí trobarem una desviació, perfectament indicada, per anar a Gavarra.

Arribats al llogaret, és ben senzill de localitzar, donades les petites dimensions del poblet.

Aparcament als voltants.

1 - Localització: N 42 06 15.8 E 01 11 47.2 - Altitud: 1.131 m.

Altres: No hi ha gaires notícies al respecte. De la pàgina web referida a l'església de Sant Sadurní de Gavarra, extraiem el següent text:

L'església de Sant Sadurní, conjuntament amb el castell, destaquen en el conjunt de cases que formen el nucli de Gavarra.

La notícia més antiga coneguda que fa referència al lloc de Gavarra és de l'any 1046, fa referència a la venda d'un alou "in castro Gavarra".

Posteriorment, els anys 1048, 1054, 1064 i 1088 es documenten vendes, permutes o donacions relatives a terres situades al terme de Gavarra i el seu castell."

Alt Urgell: Veure en un mapa més gran.