Castell de Freixenet – Alpens / Lluçanès

Camps de gra, entorn de l'edificació.

Situació: Al terme municipal d’Alpens (Lluçanès) – Barcelona.

Època: Segle XII - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN

Estat: Molt malmès. Restes irrellevants, irreconeixibles. Lliurament accessible. També és conegut amb el nom de Freixenet.

Llevat que es prenguin mesures adients (senyalització, neteja del terreny e informació), aquestes restes estan condemnades a desaparèixer. Avui per avui, sols la gent gran del poble o els habitants de la masia més propera son capaços d’identificar la situació d’aquestes restes.

Accés - Visitat el 30/07/2008:

Procedents de la població d’Alpens, i circulant per la BP-4654, (carretera d’Alpens a Sant Agustí de Lluçanès), entre els PK 10-11 d’aquesta via, a la dreta, després d’un tram recte, amb ascens, quan la carretera gira cap a l’esquerra, veurem un trencall a la dreta (42 05 50.09 02 07 25.51), amb un cartell informatiu, Can Torrents, per on cal continuar.

Circularem ara per una carretereta asfaltada que al poc ja veiem que es dirigeix a aquesta masia. Sense entrar-hi, continuarem per la dreta, agafant una polsosa carretera sense asfaltar.

Deixarem un petit trencall a l’esquerra i continuarem, envoltats de camps de gra a banda i banda, fins un lloc, on un altre trencall a la dreta, circula ben poca estona  en paral·lel a la pista por on hem vingut, fins a morir a l’entrada d’un altre camp.

Aparcarem aquí mateix (42 05 52.41 02 07 01.21) i a peu, ens endinsarem deu metres entre la atapeïda vegetació formada per plançons de roures, que habiten sobre un petit turó que a penes destaca per la seva poca alçada, sobre els camps que el circumden.

Aquí dalt trobarem les minses restes de l’edificació que busquem.

(Si ens passéssim d’aquest lloc, a escassos metres d’on hem aparcat, la pista principal, per on hem vingut, fa una baixada per un pedregar, i gira bruscament a la dreta, circulant rodejada ara per arbres i no per camps ...).

Localització: N 42 05 52.97 E 02 07 00.24 – Altitud:  814 m.

Altres: Com en altres ocasions hem necessitat fins a 3 interlocutors en diferents llocs, per poder trobar aquesta edificació. Finalment han estat imprescindibles els habitants de Can Torrents, que a més de orientar-nos en la fase final de localització, han tingut la paciència de visionar les poques fotografies que hem fet, per confirmar la bondat de la troballa.

A L T R E S

Alpens és una bonica localitat on encara és ben present el seu passat rural. La vida discorre lentament pels seus carrers.

Hi ha escultures de forja per tot el nucli antic, pels carrerons del nucli que envolten la part d’horts central: pica-portes, fanals, baranes, reixes, ...

A cada porta o balconada es pot observar elements de forja, majoritàriament del Ferrer Joan Prat (1898-1985).