Castell de Fornils – Susqueda / Selva

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys del llogaret de Sant Martí Sacalm, nucli de població del municipi de Susqueda (La Selva) – Girona.

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Malmès. Restes força rellevants. L'edificació està inundada de vegetació, que juntament amb les dificultats per accedir-hi, compliquen bastant la visita. Tampoc és senzill obtenir fotografies de l'interior, degut a aquesta proliferació d'arbres. Un munt de pedres apareixen escampades per tot arreu.

La torre supervivent  aparenta estar en bon estat. Per veure-la caldria fer una “semi-escalada” donat que la porta d'entrada  no està a nivell del terreny, sinó una mica més elevada com es costum en aquest tipus d'edificacions. Al terra de l'interior de la torre s'aprecia una obertura que deu donar accés a una estança inferior.

Altres noms: Castell del Roure / Castell de Sant Pau / Castell de les Gleies - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitat el 23/10/2008 i el 13/04/2017.:

El camí d’accés és exactament el mateix que el que condueix a la Capella de Sant Pau de Fornils.

Establim el punt d’inici d'avui a Amer, en un lloc (0) situat  a 42 00 45.5 02 36 03.7, entre els PK 47 / 48 de la carretera C-63 – (... Sant Feliu de Pallerols / Les Planes d'Hostoles / Amer / La Cellera de Ter / Anglès ...), que en aquesta zona discorre pel casc urbà d'Amer i  on conflueixen els carrers que a Google Maps s'identifiquen amb els noms d'Avinguda de la Selva i Avinguda del Far.

Continuarem per aquest darrer vial fins trobar el quart carrer a mà dreta, per on continuarem (1) - (42 00 40.1 02 35 49.7),  trobant-nos llavors circulant pel carrer Pujada de l'Estació.

Sobrepassarem, deixant-lo a mà dreta el Pavelló Municipal d'Esports i continuarem (2) - pel primer carrer a l’esquerra - ( 42 00 42.4 02 35 45.0), sobrepassant, deixant a mà esquerra, l'edifici del parc de bombers de la localitat (*) .

Al costat mateix d'aquesta caserna, (3) - (42 00 42.16 02 35 44.54), veurem degudament senyalitzada, el començament de la carretera que a Google Maps s'identifica com a Camí de l'estació, per on continuarem i que a partir d'aquí apareix identificat com a carretera GI-7525, força tortuosa, amb un munt de corbes, on al cap d'un sinuós recorregut d'uns 8 km. ens situarà a Sant Martí Sacalm .

Tot just arribats a aquest llogaret, a mà dreta veurem uns plafons informatius (4) - (42 00 53.72 02 32 50.46).

Camí al Castell de Fornils - Cartells informatius

Un d’ells ens assenyala per anar al castell de Fornils.

Aquí mateix s'inicia una pista de muntanya, sense asfaltar (**), per on continuarem. Obrirem una porta de ferro, que una vegada traspassada cal tancar per evitar la dispersió del bestiar. Al fons apareix la inconfusible silueta del cingle on hi ha el Santuari de la Mare de Déu del FarNo hi arribarem.

M A P A parcial de l'itinerari, des del punt (0) al punt (4). La resta no és possible generar-lo, doncs Google no reconeix com a camí transitable la darrera part del recorregut.

Al cap de molt poca estona un altre ostentós cartell ens assenyala que cal prendre una desviació a l'esquerra per seguir cap al castell. A la dreta hi ha una altra indicació per anar, a peu, al Santuari de la Mare de Déu del Far.

A partir d’aquí, seguirem sempre recte,intuïtivament obviant algunes petites desviacions.

Al nostre quadern de viatge sols tenim anotat un punt (5), situat a 42 00 58.5 02 31 45.0 on on hi ha una desviació, sense cap indicació, i hem pres nota de que hem de continuar per l'esquerra, en lleugera baixada.

Al cap d’ uns 3,5 km. aproximadament de recorregut tornem a trobar una altra porta de ferro (6) -   (42 01 00 02 31 17), que tornarem a tancar respectuosament una vegada traspassada.

Aviat trobarem a mà esquerra la Capella de Sant Pau de Fornils - (42 00 57.7 02 31 09.7), al costat mateix d'una casa deshabitada. Continuem, deixant la capella a la nostra esquerra.

Finalment, al cap d’ aproximadament uns 4 km. des de l'inici de la pista arribarem a una clariana (42 01 06 02 31 12), on hem decidit aparcar còmodament el vehicle, per continuar a peu.

Al cap d'uns 100 metres d'on estem ara, la pista per on hem vingut es transforma en un pedregar, difícil de circular fins i tot amb un TT. L'aigua de les pluges ha transformat el camí en una escorrentia. El camí discorre ara envoltat d'arbres a cada costat.

Al cap d'uns vint minuts de caminada, sense desnivells de consideració, hem d'estar molt atents. Ja hem comentat que a l'inici de l'excursió hem vist dos ostentosos cartells informant del camí cap al castell. Ara bé, arribats al lloc on es suposa que està, no hi ha la més minsa informació.

Quan les coordinades del nostre GPS indiquin: 42 01 16.19  02 30 58.97, cal confirmar que a la dreta del camí s'ha de veure una desviació, el començament d'una  altra pista de muntanya. Avui, dia de la visita, a banda i banda d'aquest camí, dues columnes de pedres – fites – assenyalen no sabem ben bé el que. Al costat mateix, una bassa d'aigua natural, sense gota de líquid el dia d'avui, amb la típica vegetació – juncs – d'aigua.

Ara bé, el camí que hem de seguir, és a mà esquerra mateix, baixant un petit desnivell, davant per davant d’aquest dos elements que hem descrit.

Un petit i discret corriol, ens durà en menys de 100 metres fins les respectables restes de l’edificació que busquem, completament amagada entre una atapeïda vegetació, sense que en cap cas, durant el recorregut del  camí, i fins ara mateix hagi estat visible aquesta construcció.

Des d'aquest punt es pot continuar aquest camí que ens pot portar a l'Església de Sant Pere de Fornils.

(**) Nota: La climatologia pot modificar sensiblement les condicions de circulació per pistes de muntanya. Cal tenir-ho en compte.

Localització: N 42 01 13  E 02 30 54 – Altitud: 576 m.

Altres:

“ Esmentat entre els segles XI i XIV, el castell de Fornils tingué sota la seva jurisdicció les parròquies de Susqueda i de Sant Martí fins que, el 1369, fou unit al de Rupit per Gilabert de Cruïlles i així es recuperà un antic gran terme castral del s.X.

Centra el castell la torre mestra, rodona, d'una alçada de 8 m i un diàmetre de 5,75 m, que té adossada al nord-est una habitació rectangular de murs força gruixuts.

A l'oest i al sud de la torre hi ha la resta de dependències, que conformen en planta un gran rectangle d'orientació diferent a la de la cambra abans esmentada.

L'estat de conservació dels murs oscil.la entre 1 i 10 m d'alçada, i bona part estan espitllerats.

Tot el monument és ple de runa i de vegetació, però una actuació ferma el convertiria en un dels castells importants de la comarca.”

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Novembre 2012):

“ Descripció

El castell medieval de Fornils (o castell del Roure, degut al proper mas d'aquest nom) es troba en un petit turó (582 m) al bell mig del veïnat homònim, a la parròquia de Sant Martí Sacalm.

Està situat enmig de l'espessor del bosc i a primera vista costa d'identificar. Tot i que abandonat, enrunat i objecte d'alguns espolis, encara avui conserva dempeus bona part de les seves estructures, entre les que hem de destacar la torre rodona, de 8 metres d'alçada i 5,75 de diàmetre -al voltant de la qual s'estructura el castell-, i les diverses estances amb murs (alguns espitllerats) que assoleixen alçades d'entre 1 i 10 metres.

Pel que fa a les obertures, la torre del castell té una finestra rectangular de tamany mitjà, les parets meridionals conserven petites finestres quadrades i la façana nord mostra més de 6 espitlleres d'una sola esqueixada. L’aparell de construcció són carreus escantonats de pedra calcària, de la zona, disposats en fileres regulars i units amb morter de sorra i calç. D'entre les habitacions i estances, algunes de dos plantes, es pot identificar un inici de coberta de volta a la banda nord-est de la torre.

Les parets de la banda nord són molt més gruixudes (el doble) que les demés, ja que formen part de les parets mestres del castell. Tot el castell és ple de runa a l'interior i als voltants i també ple de vegetació -fins i tot arbres- que malmet els murs progressivament. Sembla que el castell va tenir una funció sobretot residencial.

Notícies històriques

El castell funcionà entre els segles XI, quan hi devia haver només una torre defensiva i fins el segle XIV. L'origen de l'ampliació i conversió en castell durant els segles XII-XIII es deu a la divisió del terme del castell de Fàbregues en dues parts: Fornils i Rupit.

En origen depenia de la casa vescomtal d'Osona, desprès passà als Cardona i al segle XIV a mans dels comtes de Pallars en la figura de Roger II. El 1342 està documentat que el senyor del castell era Hug de Pallars i el batlle Guillem de Puiggarí. El 1369 Gilabert VI de Cruïlles comprà els drets dels comtes de Pallars sobre Fornils unint el seu terme al de Rupit recuperant així l'antic gran terme.”

• En aquesta excursió, apte per a tots els públics, es gaudeix d’unes belles vistes dels cingles on a dalt de tot hi ha el Santuari de la mare de Déu del Far (N 42 01 17 E 02 32 11 – Altitud: 1123 m.)
  • Una pàgina amb informació força completa per accedir també al Santuari de la mare de Déu del Far: Senderisme.tk
  •  Vies Verdes: Ruta del carrilet Olot – Girona:
    • Punt d’informació de turisme d’Amer: Situat a l’edifici reformat de l’antiga estació del “carrilet”. Durant 75 anys (1894-1969) Amer va gaudir d’un servei de ferrocarril que l’unia amb Olot i Girona. Els edificis de l’estació i el moll de càrrega, ja restaurats, formen part d’un conjunt patrimonial arquitectònic ferroviari únic a tot Catalunya. Actualment funciona com a oficina d’informació turística.
    • Amb la col·laboració de Vies Verdes de Girona es donen serveis i equipaments que fomenten el turisme del lleure i de la bicicleta. L’antiga estació està equipada amb lavabos, aparcament de bicicletes, punt de rentat de bicicletes, lloguer de bicicletes i de cascos homologats, reparació de bicicletes, servei de guies/acompanyants, servei de transport de bicicletes, parc de jocs, taules de pícnic i homologat com a Centre BTT/FCC Catalunya o punt d’acollida.
    • És sorprenent la quantitat de gent que transita per l’antiga via els caps de setmana ...

Selva : Veure en un mapa més gran.

A L T R E S

Des de la carretera C-153 (Santa Maria de Corcó / Sant Esteve d'en Bas) hi ha una desviació (42 02 50.67 02 30 39.21) d'on surt una carretera asfaltada que accedeix al Santuari.

Coordenades del Santuari:  N 42 01 16.62 E 02 32 11.31- Altitud: 1.124 m.

M A P A de situació: