Castell de Fonolleres – Granyanella / Segarra

Situació: A Fonolleres, entitat de població del municipi de la Granyanella (la Segarra) – Lleida.

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. Restaurat. De propietat privada. No és accessible lliurament. Aparcament als voltants.

Al costat hi ha l’església parroquial de Santa Maria (Romànic – Segle XI).

Boniques vistes als voltants.

A la plaça del Castell.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Desembre 2012):

“ Descripció

Castell situat a la part més elevada del nucli. Pel que fa a la seva estructura, presenta planta baixa -amb la presència d'un pati interior, possiblement l'originari pati d'armes-, primera i segona planta amb obertures i amb murs formats per carreus irregulars, excepte en portes i finestres on el treball és més acurat.

A la façana s'hi observa la porta principal, d'arc de mig punt i adovellada, però que per la seva estructura no correspon a la primitiva ja que per la informació que ens apareix a la clau, fou reformada l'any 1903.

Com a elements de defensa, al mateix nivell de la porta principal hi apareix una sèrie d'espitlleres així com les restes del matacà situat pel damunt de la porta principal (descentrat per les posteriors reformes). Les obertures situades a la primera i segona planta són posteriors i no presenten cap tipus de decoració.

Finalment, a la part superior ens apareix una sèrie d'obertures en arc de mig punt, possiblement utilitzades per defensa o guaita en els orígens.

A la part dreta de la façana principal apareix una torre quadrangular, l'antiga torre de l'homenatge, amb una obertura a la seva part inferior amb arc de mig punt i volta de canó. A la part superior s'observen restes d'un antic matacà, i presenta obertures exteriors realitzades en segles posteriors, de les quals destaca una finestra situada a la part del darrere de factura renaixentista amb els brancals, marc superior i guardapols decorats.

Notícies històriques

El nucli de Fonolleres està situat en un turó al vessant dret de la vall del riu Ondara, per on passava el camí reial de Lleida a Barcelona. La senyoria de Fonollerres va pertànyer als Cervera (s.XII), als Satorre (s.XIV-XV), als Ivorra (s.XV), als Pocurull (s.XVII), ai als Duran i Cerdà (s.XIX).Castell termenat. Documentat el 1113.”