Castell de Foix – Torrelles de Foix / Alt Penedès

ermita-de-santa-maria-de-foix-070817-_521

ermita-de-santa-maria-de-foix-070817-_516

ermita-de-santa-maria-de-foix-070817-_518

ermita-de-santa-maria-de-foix-070817-_524

I T I N E R A R I

Situació: Dalt d’un turó, al costat de l’església del Santuari de la mare de Déu de Foix, al terme municipal de Torrelles de Foix (Alt Penedès) – Barcelona.

Època: Segle XI.

Protecció: BCIN - Generalitat de Catalunya.

Estat: Pràcticament desaparegut. Tampoc som capaços de determinar amb propietat si les poques pedres que hem trobat, poden correspondre a restes d’aquest castell. No tenim cap fonament per fer-ho, sols és una simple intuïció.

Accés - Visitat el 17/08/2007:

Sortint de Torrelles de Foix i circulant per la carretera BV-2122 en sentit Pontons, trobarem una desviació a la dreta, degudament indicada, que ens dirigirà sense destorb fins aquest paratge.

Localització de l’església: N 41 24 53 E 01 33 50 - Altitud:650 m.

Altres:  de la prestigiosa Enciclopèdia Catalana, hem extret els següents fragments d'informació, que ens han facilitat unes mínimes dades per intentar la seva localització:

“L'església de Santa Maria de Foix fou parròquia de l'antic poble de Foix.

És situada a prop del castell, del qual queden poques restes, dalt d'un espadat de 643 m” ...  i també “El lloc de Torrelles pertanyia al terme de l'antic castell de Foix, documentat el 1067...”

De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya* ens complau extreure la següent informació - Desembre 2020:

Al costat de l'església de Santa Maria de Foix es trobava el castell de Foix.

D'aquest només són visibles unes poques restes de molt poca alçada, que devien formar part de les muralles del recinte.

El castell de Foix apareix documentat per primera vegada l'any 1067.

L'any 1161 el propietari del castell era Bernat Marcús, un burgès barceloní.

La propietat passà per diverses mans de la casa de Peguera.

Un membre d'aquesta família, Guerau de Peguera i Berardo, fou nomenat pel rei Carles III marquès de Foix el 1710.

Aquesta família s'extingí al final del segle XIX.

Imatges

torrelles-de-foix-070620_509

Aixó si que ho tenim clar: és l'església del Santuari de la mare de Déu de Foix, d'origen romànic, Patrona del Penedès.