Castell de Falgars – Beuda / Garrotxa

La figura d'un visitant al davant de la torre, dona una idea de les proporcions d'aquesta construcció.

castell-de-falgars-110929_521

Una altra vista de la torre.

castell-de-falgars-110929_511

Restes d'edificacions annexes, situades al davant mateix de la torre.

castell-de-falgars-110929_509

Interior de la torre. Les restes de plàstic negre ens diuen que recentment  ha estat objecte d'excavacions arqueològiques.

Situació: En terrenys del municipi de Beuda (La Garrotxa) – Girona.

Època: Ho desconeixem.

Estat: L’edificació presenta un relatiu bon aspecte, màxim si es considera que deu ser una torre supervivent de l’època romana. Construïda amb grans blocs de pedra, transmet una sensació de “potència”. L’interior és ampli, un dels més grans que hem vist en aquest tipus de construccions. Als voltants  també hi ha senyals, restes, d’altres dependències annexes.

Altres noms: Castell de Puig del Far.

Accés - Visitat el 29/09/2011:

Procedents de Beuda, hem continuat per la carretera que des d’aquest lloc mena al Santuari de la Mare de Déu del Mont, una carretera de muntanya perfectament asfaltada i on trobarem fins a tres desviacions, sempre indicades per anar al Santuari.

Però abans d’arribar-hi, al cap d’un recorregut aproximat d’uns 13,5 km, veurem a la nostra esquerra les rellevants pedres del Monestir de Sant Llorenç de Sous. Hi ha una espècie de petita placeta, sense asfaltar, on podrem aparcar el vehicle.

Després, ja a peu, tornem a sortir a la carretera i una mica més amunt, a la dreta, veiem l’inici d’una pista de muntanya (42 15 18 02 42 55), per on continuarem, i que en un plàcid recorregut d’uns 30 minuts ens condueix a un lloc (42 15 19 02 43 40 ) on ja veiem que aquest ampli camí que seguíem, es transforma a partir d’ara en un discret, però evident corriol que en uns 10 minuts més de passeig, ens permet arribat al lloc on hi ha la torre, que no ha estat visible en cap moment del recorregut.

En aquest tram final, és on el camí es fa una miqueta fonedís. Durant la caminada hem anat trobant fites. També n’hi ha algunes en aquesta zona. Caldria localitzar-les. En qualsevol cas, com a referència, veurem que ens acompanyen per l’esquerra unes grans roques que coronen uns alts espadats.

També en aquesta zona, a l’hora de tornar, cal tenir ben clar poder localitzar el camí per on hem pujat, per evitar l’ensurt de perdre’ns en mig d’aquesta feréstec vegetació.

Localització: N 42 15 20 E 02 43 49. Altitud: 976 m.

Altres: Pels voltants i dins mateix de la torre hi ha materials que donen a entendre que recentment ha estat objecte d’intervencions arqueològiques.

Som conscients de que deuen d’haver-hi altres maneres d’arribar a aquesta edificació, però és l’única que coneixem.

Informacions complementàries de l'ITINERARI

beuda-castell-de-falgars-google-maps-monestir-i-principi-de-la-pista

Detall de l'inici de l'itinerari.

castell-de-falgars-110929_537

Detall de l'ampla pista de muntanya per on transcorre la primera part del recorregut. Aquesta fotografia està presa a la tornada, i al fons, dalt del turó,  apareix el Santuari de la Mare de Déu del Mont, al terme d'Albanyà - Alt Empordà.

Garrotxa : Veure en un mapa més gran.

castell-de-falgars-110929_504

Voltants de la torre. Les cintes de colors delimiten el terreny on s'han practicat excavacions. Aquesta foto serveix també per informar-nos del tipus de vegetació que envolta la torre.