Castell de Dosquers – Maià de Montcal / Garrotxa

Encara és perfectament evident l'existència d'un fossat.

I T I N E R A R I

Situació: A Dosquers, petita entitat de població del municipi de Maià de Montcal (La Garrotxa) – Girona.

Època: XII – XIII.

Estat: Malmès. Lliurament accessible.

Accés - Visitat el 15/09/2011:

Procedents de Besalú i circulant per la carretera N-260 en sentit Figueres, entre els PK 58-59 d’aquest vial ( 42.20573 2.75539), a la dreta, veurem una desviació anunciada per anar a la petita població de Dosquers, cap a on ens dirigirem.

Arribats al llogaret, presidit per l’església de Sant Martí, aparquem en una placeta davant mateix de l’església (42.19516 2.75278).

Ja a peu, retrocedim una mica ( Uns 50 o 100 m.) el camí per on hem arribat, fins un lloc situat a 42.19605 2.75289. Donat que aquestes dades, en aquest cas, no aporten la deguda precisió , donarem unes petites referències, existents a dia d’avui.

El caminet per on hem de continuar, a l’esquerra de la carretera, s’inicia en una discreta baixada, envoltada de vegetació. Al terra de la carretera, al voral, hi ha una trapa rodona de ferro, per accedir a una conducció subterrània. Hi ha un pal de fusta, suposem que suporta la línia de telèfon. També hi veurem una gruixuda manega de plàstic, de color negre.

El camí es dirigeix amb decisió cap a la riera, que avui dia, porta aigua. La travessem saltironant uns pilons d’obra, que ens permeten no mullar-nos els peus. A l’altra banda, dalt d’un marge, localitzarem les restes del castell. Des d’on hem aparcat el cotxe fins aquí, no hem trigat ni deu minuts.

Localització: N 42.19666 E 02.75099 - Altitud: 145 m.

Altres: En la nostra modesta opinió, les restes existents constitueixen una excel·lent mostra arquitectònica d’edificació castellera supervivent. El conjunt, entenem que estava format per dos recintes a diferent nivell. Hi ha un llenç de muralla de considerables dimensions força ben conservat, a més d’altres traços de murs amb espitlleres, etc. És ben evident encara la presència d’un fossat que envoltava parcialment l’edificació.

Malauradament l’estat de conservació és força precari. L’arbrat que l’envolta i  que l’ocupa no permet obtenir fotografies amb condicions. Els contrastos de llum i la proximitat dels arbres, ho impedeixen.

Garrotxa : Veure en un mapa més gran.

Informacions complementàries de l'ITINERARI