Castell de Cunit / Baix Penedès

L’actual és una edificació del segle XX

Situació: A Cunit, municipi del Baix Penedès (Tarragona).

Època: En realitat l’edificació que veiem a les fotografies d’aquest reportatge és una construcció del segle XX. La tradició popular ha fet que es conegui com “el castell”, potser per que interiorment presenta antics elements.

Però en realitat, del castell de Cunit, se’n desconeix l’emplaçament tot i que està documentat des l’any 999.

Estat: Molt reformat. De propietat privada. Aparcament als carrers dels voltants.

Localitzarem aquesta edificació, dins de Cunit, a l’avinguda de la Font, davant del nº 78.

Localització: N 41 11 50.43 E 01 37 59.60

Altres: De la pàgina web de l’Ajuntament de Cunit ens complau extreure aquest fragment d’informació:

“ En aquest mateix període de l'Alta Edat Mitjana, entre el 1131 i el 1162, el Comte Ramon Berenguer IV fa la donació de l'anomenat castell de Cunit al senyor Dalmau de Cunit.

D'aquest castell no en queda cap resta que pugui indicar el seu emplaçament original.

Per tradició popular ha quedat el nom de castell a la casa pairal situada a la dreta de la riera, que conserva en el seu interior elements arquitectònics antics.

No obstant, l'edifici està situat en un nivell més baix que el poble, característica no gens habitual dels castells que complien tradicionalment una funció defensiva.”

Baix Penedès : Veure en un mapa més gran.