Castell de Cornellà – Cornellà de Llobregat / Baix Llobregat

castell-de-cornella-de-llobregat-110409_502

Situació: A Cornellà de Llobregat, localitat de la comarca del Baix Llobregat ( Barcelona).

Època: Segle XI - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Impecable. Restaurat. Propietat de l'Ajuntament de Cornella des de l'any 1992. Visitable.

Altres noms: El Castellnou.

Accés - Visitat el 09/04/2011:

Localitzable entre els carrers Javimel i Mossèn Cinto Verdaguer, molt a la vora del Mercat Municipal.

Sota aquest mercat hi ha un pàrquing públic de pagament.

Altres: Encara recordo, si no vaig errat, en la meva joventut, haver-hi vist entrar ramats de bens dins d’aquesta edificació ...(Ricard Ballo).

• De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya,* ens complau extreure la següent informació:

Descripció

El castell, fet de carreus de pedra ben i units per morter d'argamassa, organitza les seves dependències entorn d'un pati quadrat.

Hi ha torres quadrades als angles, que sobresurten per damunt de la fàbrica de l'edifici, de dues plantes.

Segons dibuixos de l'arquitecte R. Puig i Gairalt, a la planta hi ha el celler i la capella, i al pis superior diverses cambres i salons.

De les façanes cal destacar diversos finestrals gòtics geminats típics del gòtic refinat del segle XV.

Al pati inferior hi ha finestres tapiades.

Finestra gòtica:

Una de les finestres geminades que es conserven al castell.

D'estil gòtic avançat, corresponent al segle XV.

Està formada de carreus ben tallats de pedra seca.

Cada brancal està fet de tres peces sobre una base d'una sola pedra i coronada per dues pedres treballades formant arquets ogivals trilobats.

Les pedres que formen els arcs descansen sobre els brancals i sobre una petita columneta fina amb capitell facetat cúbic amb la part inferior cònica.

El capitell és el típic estilitzat gòtic que imita sintèticament el model corinti clàssic, amb roseta, collarí i fulles d'acant.

És un capitell habitual de l'arquitectura gòtica catalana del segle XV.

Alguns elements, com la columneta i la llinda dreta superior semblen posteriors, fruit d'una restauració mimètica moderna.

Castell termenat. Documentat el 1067.

La primera data segura del castell és de l'any 1308, quan pertanyia a Berenguer de Mallol.

En aquesta data el castell tenia una capella dedicada a Sant Antoni.

Segons l'historiador Bonaventura Pedemonte, el 1467 el castell fou confiscat a Joan de Ribes i cedit a Manaud del Guerri, partidari de Renat d'Anjou i capità seu al Llobregat.

Sembla que fou en aquesta època que el castell sofrí danys per mor de la guerra civil catalana i que fou parcialment restaurat a finals del segle XV.

Durant les centúries posteriors, el castell va pertànyer a diferents cases nobles catalanes, fins que l'any 1889 fou la seu del recent creat marquès de Cornellà, títol que recaigué en el jurista i polític Melcior Ferrer i de Bruguera.

L'any 1992 el castell va ser adquirit per l'Ajuntament de Cornellà de Llobregat i tot seguit van començar les obres de rehabilitació i recuperació de l'edifici, acabades l'any 2000.

*Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya.*