Castell de Corbins – Corbins / Segrià

Corbins

Edificació actualment coneguda com "El castell".

Corbins

Al bell mig d'aquesta fotografia es veu un replà. Podria haver estat l'emplaçament del castell. Aquesta imatge és visible des del parc de l'aiguabarreig.

Situació: A Corbins, vila i municipi de la comarca del Segrià (Lleida).

Al seu terme municipal hi conflueixen els rius Segre i Noguera Ribagorçana.

Època: Segle XII - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Desaparegut. Per la informació que apareix a Pat.mapa, (Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya) i que tot seguit reproduïm (Maig 2013) deuria d'haver estat situat al darrere (*) d'un gran casal que hi ha en l'actualitat, situat a la Plaça del Castell nº 6,  i que es conegut com el “castell”.

(*) Aquesta zona és una propietat privada, i no és accessible lliurament.

Altres noms: La presó - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitat el 10/05/2013:

A la part alta de la població. S'hi accedeix a través del carrer del castell. Durant el recorregut hem anat trobant un bon nombre de cartells indicatius, que ens han dirigit correctament fins l'edificació.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa (Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya), ens complau extreure la següent informació (Maig 2013):

“ Descripció

Restes d'una antiga fortalesa, de planta rectangular i separat del recinte habitat, per un petit pati.

El robament de carreus ha estat complert i només en queda algun.

Es suposa l'existència d'una volta a l'interior.

Situat al darrera de l'anomenat "castell".

Tingué un important paper en la reconquesta.

Fou conquistat per Ramon Berenguer III el 1117, perdut el 1126 i reconquistat el 1147.

Fou presó municipal i ara fa de corral. “

• Per complementar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de  Pat.mapa – Enllaç trencat - arqueologia, el següent text (Maig 2013):

S'hi accedeix pel carrer del Castell.

Correspon als soterranis de la Casa del Col·lector i a l'edifici conegut com la Presó.

Ambdues estructures formarien part del castell de la comanda templera de Corbins que s'instal·là després de la conquesta cristiana sobre l'antic emplaçament d'un "hisn" musulmà.

Durant l'excavació d'urgència efectuada l'any 1996 es documentà el traçat de la muralla del castell templer així com restes d'un fossat d'època andalusina.

Fora de context aparegueren diversos fragments de ceràmica ibèrica, destacant un fragment de vernís roig ilerget, ceràmica comuna romana, i un fragment de vora bisellada de ceràmica a mà.

Actualment en superfície es pot observar la presència de ceràmica d'època medieval: principalment grises cristianes i comuna oxidada.

En la part superior del turó que domina el nucli urbà de Corbins des del nord.”

“ D’origen àrab. Documentat el 1117.

Resten un gran casal de planta rectangular del s. XVII, vestigis d'una fortalesa als soterranis i dues estances rectangulars, cobertes amb volta de canó, que es comuniquen per una petita porta.

Segurament la torre la feien servir com a presó coneguda com a Presó de Pere”.

Segrià : Veure en un mapa més gran.