Castell de Conques – Isona i Conca Dellà / Pallars Jussà

La llargada del bastó de muntanya ens serveix de referència per valorar l'ample de les parets.

Vista de la població de Conques, des del castell.

I T I N E R A R I

Situació: A Conques, entitat de població del municipi d’Isona i Conca Dellà (Pallars Jussà) – Lleida.

Època: Medieval - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Molt malmès. Lliurament accessible.

Accés - Visitat el 10/11/2007:

Procedents de Tremp, circulant per la carretera C-13, des de la plaça de la Creu, (On es veuen dues supèrbies torres de defensa), en sentit Balaguer, molt a prop, a la cruïlla de l’avda. d'Espanya amb l'avda de l'alcalde Altisent, trobarem una rotonda, on ens indiquen que hem de girar a l'esquerra, en sentit Artesa de Segre.

Després, ja circulant per la carretera C-1412, hem de trobar un trencall per anar, primer a Figuerola d'Orcau, i després a Conques.

Arribats a aquesta població, travessarem el poble, i quasi a la sortida, a l'esquerra veurem el darrer carrer. Entrem-hi. Al poc, a l'esquerra veurem una bàscula pública en una placeta.

0 - Aquí mateix hi hem aparcat còmodament: 42 07 09 01 00 47.

Ja a peu, per anar a trobar el castell, hem deixat l’església a la nostra dreta i hem passat per un soportal que ens ha dut a una plaça porticada que també hem travessat , seguint recte. Hem arribat a una altra placeta, on una placa a l'esquerra diu que hi ha la casa consistorial, i a la dreta, arrenquen unes escales que haurem de pujar.

A dalt de tot, davant nostre i entre dues parets de pedra seca, neix un petit caminet, degudament senyalitzat – camí del castell - que en cinc minuts ens conduirà a l'esplanada on hi ha l'edificació.

1 - Localització: N 42 07 10 E 01 00 39 - Altitud: 625 m.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya.* ens complau extreure la següent informació - (Abril 2020):

El castell de Conques està situat al damunt d'un turó que domina el nucli de Conques.

Del castell només s'han conservat tres parets que conformen l'angle nord-est d'un edifici, amb paraments construïts amb carreus ben tallats lligats amb morter de calç.

Probablement aquestes restes corresponen a l'església del castell, amb advocació a Sant Sadurní.

Per tot el turó s'hi aprecia un nivell d'enderroc considerable.