Castell de Coaner – Sant Mateu de Bages / Bages

En primer terme, església romànica de Sant Julià.

Situació: En terrenys del municipi de Sant Mateu de Bages, a la comarca del Bages (Barcelona).

Època: Segle XI.

Estat: La torre, l’element supervivent del castell, situada al costat de l'església romànica de Sant Julià de Coaner, aparenta un bon estat. A prop hi ha el Santuari de la mare de Déu de Coaner.

Accés - Visitat el 04/11/2006:

Procedents de Manresa, entrem a SÚRIA per la carretera vella, C-1410a. ( Hem abandonat la variant de Súria, la carretera C-55). Travessem tot el poble. Una vegada hem sortit, després d'una corba a l'esquerra, hi ha una pujada. Hem d'estar a l’aguait, per agafar un trencall, a mà esquerra (41 50 10.80 01 44 36.18), on hi ha dos cartells que indiquen Can Juver l'un i COANER, l'altre (*).

Els primers 1300 metres són asfaltats, deixem l'entrada d’unes fàbriques a la dreta i al poc el camí (Passem per sota de les calçades de la variant), es transforma en pista de muntanya, de moment en bon estat, tot i que  segons indicacions de la persona que ens va orientar a Súria, i d'un vianant que trobem per aquest camí, ens aconsellen NO ANAR-HI en cotxe de turisme, doncs es veu que el camí és travessat per varies rieres i no és aconsellable continuar.

Per tant decidim aparcar i seguim a peu. Hem deixat el cotxe en un ample revolt a l'esquerra, als peus d'una masia una mica deixada, i havent sobrepassat un cartell on hi ha indicacions varies, entre elles una per anar a COANER.

Hem trigat mes o menys tres quarts d'hora per arribar al castell, caminant sense preses, tot xino xano. Efectivament, el camí és travessat per varies rieres, que avui formaven bassals d'aigua, no sent gaire aconsellable travessar-les amb un vehicle convencional.

Localització: N 41 49 57.57 01 42 47.62 - Altitud: 383 m.

Altres: Quan hi hem tornat a anar, l'any 2012, comprovem que la distància des del lloc assenyalat amb (*), fins a Coaner, és d'uns 2.500 m.

Edificacions properes: Si efectivament procedim de Manresa, durant aquest recorregut, a Súria trobarem varies edificacions:

MAPA de situació