Castell de Clariana – Clariana de Cardener / Solsonès

Castell:

castell-de-clariana-de-cardener-070828_508

castell-de-clariana-de-cardener-070828_519

Vistes des del castell de Clariana. La carretera que es veu és la C-26.

Església de Sant Serni de Clariana:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Església de Sant Serni, amb l'interior completament arruïnat i amb un perill latent de que ens caigui qualsevol cosa pel cap.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Una de les portes d'entrada a l'església de Sant Serni. Les dovelles de la porta han estat "convenientment" retirades.

És més que possible que algun propietari d'una formosa segona residència les pugui exhibir a la porta de la seva llar.

castell-de-clariana-de-cardener-070828_501

A la vora de l'església hi ha aquest vell nínxol. A la llinda hi ha una data: 1.743.

Situació: En terrenys del municipi de Clariana de Cardener – El Solsonès (Lleida).

Època: Segles XI – XIII.

Estat: Molt malmès. Els elements supervivents més característics són sens dubte una torre quadrada sobre l'antic portal d'accés i la primitiva església de Sant Serni (o Sadurní) de Clariana, en estat ruïnós. Cal circular amb precaució entre les restes.

Accés - Visitat el 28/08/2007:

Procedents de Cardona i circulant per la carretera C-26 (Sentit Solsona), entre els PK 68-69,  passada la cruïlla per  anar a Clariana de Cardener, travessarem un túnel (Túnel de la flauta).

A la sortida d’aquest, a uns 50 metres a la dreta, (41 56 11.25 01 36 52.99) arrenca una pista forestal. Hem pujat fins un lloc on hem pogut girar el cotxe i aparcar-lo. Després hem continuat una estoneta a peu, fins trobar l’edificació.

Nota: Tot i que hem efectuat aquest itinerari en un vehicle de turisme, no considerem gens convenient invitar a altres a fer-ho. Per altra banda, i en qualsevol cas, cal considerar, com sempre diem, que la climatologia pot modificar sensiblement les condicions de circulació per pistes de muntanya.

Un itinerari alternatiu:

Quan procedents de Cardona i circulant per la carretera C-26 (Sentit Solsona), arribem a la anteriorment citada cruïlla (41 56 03.13 01 37 25.19) de Clariana de Cardener, situada una mica més endavant del PK 68, sortim i tot seguit caldria seguir cap al front, després a l’esquerra i passar per davant del cementiri, on deixarem el cotxe, còmodament aparcat.

D’aquí mateix arrenquen tres pistes forestals. Cal agafar la del mig. És un camí de forta pendent. Pels marges es veuen petites fites de Telefònica. El tercer trencall a l’esquerra ens portarà a les restes del castell.

Solsonès : Veure en un mapa més gran.