Castell de Clarà – Torredembarra / Tarragonès

I T I N E R A R I

Situació: A Clarà, nucli de població de Torredembarra, vila i municipi de la comarca del Tarragonès (Tarragona).

Època: Segle XI - documentat des de l’any 1057 – L’edificació actual possiblement sigui del segle XIV. (Diputació de Tarragona).

Protecció: BCIN – (Patrimoni.Gencat).

Estat: Les poques restes del castell de Clarà que s’han conservat, (Una torre amb una volta que permet l’accés a un recinte i les restes d’un matacà ) estan integrades amb l’edificació coneguda com el casal de Cal Xeco.

A la vora hi ha l’església parroquial de Sant Joan de Clarà, documentada des del segle XIII, reformada i/o modificada durant els segles XIV, XVI i XVII i finalment, al segle XIX.

Altres noms: Cal Xeco.

Accés - Visitat el 21/02/2009:

Cal localitzar la Plaça de l’església, cantonada amb el carrer de la Indústria. En aquest lloc trobarem el Casal de Cal Xeco, edifici bastit sobre l'antic Castell de Clarà.

“ Descripció

Del vell castell només es conserven alguns vells elements molt adulterats i integrats en un edifici modern.

El Castell de Clarà és una antiga masia medieval fortificada, amb pati al qual s'accedeix per un arc de mig punt, sota una torre amb matacà que actualment està força restaurada i que possiblement pertany al nucli primitiu del segle XIV. La casa té finestres amb llindes i arc conopials. La construcció és la típica de maçoneria i carreus.

Notícies històriques

Fortalesa. Documentada el 1227. Tot el nucli de Clarà formava una espècie de caseriu, amb la seva església, i és el nucli més antic que es coneix de la primitiva Torredembarra.”

Tarragonès : Veure en un mapa més gran.