Castell de Cellers – Torà / Segarra

I T I N E R A R I

Situació: A Cellers, petita entitat de població de Torà, vila i municipi de la comarca de la Segarra (Lleida).

Època: Medieval - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Molt malmès. Visita exterior lliure.

Accés - Visitat el 03/03/2013:

Iniciem el recorregut dins de Torà, al punt situat a N 41 48 33.82 E 01 24 25.82, a tocar de les darreres cases de Torà, al costat de la zona esportiva municipal, on prendrem una carretereta degudament asfaltada i senyalitzada per anar a Cellers.

L'edificació que cerquem és localitzable sense problemes, donades les dimensions del llogaret. Altre assumpte és el de poder circular per la zona on hi ha les restes, inundada per les males herbes i per un munt de pedres que fan força incòmoda la visita.

Les restes son discretes, però al mateix temps, força rellevants, alhora que altres restes d’edificacions que comparteixen aquest espai, fan difícil la interpretació de les ruïnes pròpiament dites del castell.

Altres: De la pàgina web Turismesegarra, ens complau extreure la següent informació (Març 2013):

“ El castell de Cellers té el seu origen en el marc de la reconquesta cristiana a cavall dels segles IX i X. L'any 1375 era del senyor Ramon del Pinós que el tenia en feu pels vescomtes de Cardona.

El castell era un robust edifici de planta més o menys quadrangular, la façana del qual presentava un bell escut de marbre blanc, amb les armes dels Pignatelli, els Aimeric i els Anglesola, que mantingueren el senyoriu durant el segle XVIII.

L'edifici fou habitat fins als anys 50, des d'aleshores ha sofert una forta i ràpida degradació i actualment només podem trobar-hi ruïnes. “