Castell de Castilló de Tor – El Pont de Suert / Alta Ribagorça

I T I N E R A R I

Situació: A Castilló de Tor, entitat de població del municipi del Pont de Suert (Alta Ribagorça) – Lleida.

Època: Segle X - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Molt poques restes, pràcticament desaparegut. Lliurament accessible. Aparcament als carrers del poble.

Accés - Visitat el 21/09/2012:

Hem arribat al llogaret i hem aparcat el cotxe en una minúscula plaça (42 26 00 00 44 29), situada al final del llogaret, on com a referència, fem constar que hi ha un nom en una porta: Ca del Mestre.

A peu, hem tornat una mica enrere, i ara, trobem a la dreta, una altra placeta, encara més petita, on hi ha una casa amb un nom a la porta: Pons Pallas. A l'esquerra d’aquesta placeta hi ha una petita sortida,

un estret passadís, per on continuarem i que passa per darrera de l’església del lloc, completament arruïnada.

De seguida, quan ja hem deixat enrere, a l'esquerra, les restes del campanar,

trobarem l’inici d’un camí que gira cap a la dreta, pujant una mica i en sentit invers a la marxa, per on continuarem dos minuts, i que ens porta a les restes d’una casa enrunada.

Passant entre aquestes restes, (deixant-les a l’esquerra) i les d’una paret (a la dreta) que amb forma de columna de totxos, s’aguanta miraculosament,

comença un discret, però evident corriol que en uns 10 minuts de feixuc ascens, ens situarà dalt la planura on encara hi ha unes mínimes restes de l’antiga edificació.

Des d'aquest lloc es gaudeix d’unes boniques i extenses vistes.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya,* ens complau extreure la següent informació (Setembre 2012):

Al turó on s'assenta el poble hi ha un gran rocam que possiblement fou la base del castell.

Hi ha restes d'un mur semicircular a la part de ponent que envolta part d'aquesta base de roca.

Al costat est, trobem una estança de planta rectangular que conserva dos murs en angle recte, d'una amplada de 70 cm, fets de pedra irregular unida amb argamassa.

L'origen de la fortalesa data del segle X, però les restes conservades pertanyen, per les seves característiques, a l'època baix medieval.

Tal vegada el mur corbat sobre la roca podria ser anterior.

Notícies històriques

Una de les primeres referències documentals del castell és del segle X, quan el comte Unifred II de Ribagorça donà l'heretat que tenia del seu pare al castell de Castell de Castelló al priorat de Santa Maria de Castelló, comunitat que fou breu a causa de crisi monàstica del segle XI.

L'any 1040, el comte Ramon III de Pallars Jussà vengué a Riculf Oriolf el Castelló de Tor amb els seus feus, parròquies i pertinences.

Cap al 1085 el senyoriu del castell va a parar a mans de la seu de Roda.

L'any 1321, els canonges de Sant Vicenç de Rodes van renunciar als seus drets sobre el castell a favor del bisbat de Lleida, des de llavors els fogatjaments citen el lloc de Castelló com a senyoriu eclesiàstic de la seu de Lleida.”

*Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya

Alta Ribagorça : Veure en un mapa més gran.