Castell de Castelltallat – Isona i Conca Dellà / Pallars Jussà

castell-de-castelltallat-110901_501bis

castell-de-castelltallat-110901_508

castell-de-castelltallat-110901_539bis

Vista de l'única estança coberta.

castell-de-castelltallat-110901_544

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de l’antic terme de Conques, que des de 1970 forma part del municipi de Isona i Conca Dellà (Pallars Jussà) – Lleida.

Època: Medieval - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Molt malmès. Lliurament accessible.

Accés - Visitat el 01/09/2011:

0 - Circulant per la carretera C-1412 B en sentit Tremp, arribats al lloc situat a tocar del PK 45 d'aquest vial, a la dreta, trobarem un trencall - N 42 07 01.3 E 00 59 47.7 un camí de terra, per on sortirem. Ens enfilarem uns quants metres per un camí sense asfaltar, a dia d'avui, amb forces pedres i aparcarem discrecionalment en una planura erma. Davant nostre, enfilat en un turonet, tenim les restes del castell, que han estat visibles amb anticipació des de la carretera.

Tot seguit, i a peu, ens enfilem per la faldilla de la muntanya, sense  haver sabut trobar cap camí concret, fins arribar a tocar de les pedres del castell.

1 - Localització: N - 42 07 06.8 E 0 59 45.2 - Altitud: 580 m. A l'entorn de les restes del castell hi ha també restes d'altres edificacions.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya* ens complau extreure la següent informació - (Abril 2020):

Descripció

A la sortida del poble de Conques en direcció a Tremp, quan s'acaba la paret d'aterrassament de les últimes cases del poble, hi ha un petit camí a mà esquerra que porta fins al peu del turó on es localitzen les restes del castell.

El castell presenta un perímetre murat dins del qual es poden distingir diferents àmbits malmesos, i es podria distingir una possible torre i una habitació voltada que podria correspondre a un aljub.

Aquest edifici haurà tingut diferents refraccions que podrien perdurar fins a convertir-se en un mas, moment en què podrien quedar adscrits a una sèrie d'àmbits disposats per la pendent sud-oest.

En superfície es poden veure fragments ceràmics corresponents als diferents moments d'utilització del castell, des de grisa medieval fins a blanca i blava d'època moderna.

Actualment aquest indret es coneix amb el nom de Mas de Castelltallat.

Informacions complementàries de l'ITINERARI