Castell de Castellnou de Montsec – Sant Esteve de la Sarga / Pallars Jussà

castellnou-de-montsec-071028_504

castellnou-de-montsec-071028_505

castellnou-de-montsec-071028_508

I T I N E R A R I

Situació: A Castellnou de Montsec, entitat de població del municipi de Sant Esteve de la Sarga (Pallars Jussà) – Lleida.

Època: Segles XII – Romànic - Generalitat de Catalunya.*

Protecció - Informació no disponible a 01/04/2020 - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Aparenta estar malmès i abandonat.

Altres noms: El castell - palau dels barons de Castellnou de Montsec / Vila closa de Castellnou de Montsec - Generalitat de Catalunya.*

Accés - Visitat el 28/10/2007:

Procedents de Tremp i circulant per la carretera C-13, sentit Balaguer, un trencall a la dreta ens indica per anar a Guàrdia de Tremp primer i a Sant Esteve de la Sarga, després. Arribats a aquesta darrera població, un altre trencall ens assenyala per anar a Castellnou de Montsec.

A l'arribar, ja es veu perfectament la construcció que busquem.

Hem aparcat còmodament als peus de la mateixa

Localització: N 42 06 07.63 E 0 45 55.18. Altitud: 1013 m.

Hi ha restes de les muralles, que foren aprofitades per a construir les cases modernes.

Possiblement el castell medieval es trobava al mateix lloc on actualment es troba la casa dels Portolà.

La muralla més ben conservada és la de ponent i una part de la meridional; aquesta darrera es conserva en una llargària de 130 m. i una alçada de 4m.

Hi ha cossos que sobresurten, fent la funció de bestorres o torres de flanqueig que tenen possibles matacans que devien estar en relació amb una galeria superior.

Notícies històriques

El castell i lloc de Castellnou formaven part de les afrontacions occidentals del Castell de Mur que l'any 1055 el comte Ramon V vengué a Arnau Mir de Tost.

L'any 1099 el comte Pere Ramon I de Pallars donà el terme de Castellnou a la Canònica de Mur.

Entre el 1098 i 1113 el mateix comte infeudà el castell a Bertran Ató.

L'any 1306 Arcard de Mur, enfrontat amb els senyors veïns, utilitzà els homes propis del paborde de Mur als llocs de Moror, Alzina i Puigcercós per prendre el Castellnou, que constituïa la rereguarda del propi castell.

Castellnou de Montsec constituí una baronia que passà al llarg dels segles XVI-XVII dels Areny als Erill, als Cartellà i als Ardena de Sabastida, que la vengueren als Portolà l'any 1681.

Els portolà foren senyors de Castellnou fins al segle XIX.

• La casa pairal dels barons de Castellnou de Montsec encara subsisteix al poble, tot i que roman abandonada des de fa molts anys. Fou seu de la baronia de Castellnou de Montsec, de la família de la qual sorgí Gaspar de Portolà , el conqueridor de Califòrnia.

*Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya

Pallars Jussà : Veure en un mapa més gran.