Castell de Castellbisbal / Vallès Occidental

castell-de-castellbisbal-110818_525

Aquesta elevació és la que està situada més a la vora de la --> capella de Sant Vicenç del Castell. L'ermita està edificada en aquest mateix turó, sols uns metres per sota del cim. Aquesta circumstància juntament amb la privilegiada posició que ocupa, fa que, sense cap mena de rigor científic per la nostra part, ens faci pensar que pugui haver estat el lloc de l'assentament del castell de Castellbisbal.

castell-de-castellbisbal-110818_514

Planura superior del turó, una estreta llengua de terra.

castell-de-castellbisbal-110818_511

Capella de Sant Vicenç del Castell.

Situació: A Castellbisbal, localitat del Vallès Occidental (Barcelona).

Època: Segle XII.

EstatDesaparegut.

Accés - Visitat el 18/08/2011:

A Castellbisbal ens cal localitzar una rotonda situada a la confluència dels carrers de l'Estació i Sant Mateu (41 28 28.9 01 58 38.2).

Per una de les sortides d'aquesta rodona, que té barrat el pas a la circulació de vehicles a motor, s'inicia un passeig a peu, a través dels terrenys d'un parc urbà, que a la fi ens condueix a un camí, que en breu pujada, ens situa davant de l'ermita de Sant Vicenç del Castell, que tot i que documentada des de l'any 1035, la que hi ha ara és una construcció moderna.

Les úniques dades que hem trobat  respecte al castell , són les que apareixen a  l’Enciclopèdia Catalana, on es diu:

“Les ruïnes del castell Bisbal, fragments de muralla trossejats, s'alcen damunt el serrat de les Garses, prop de la capella de Sant Vicenç del Castell “

Malauradament, no sabem on està situat aquest serrat,  i en conseqüència, tampoc sabem on intentar localitzar aquestes restes, si és que encara existeixen.

Localització:  de l'ermita de Sant Vicenç: N 41 28 26.3 E 01 58 25.5 - Altitud: 137 m.

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá

Informacions complementàries de l'ITINERARI

castell-de-castellbisbal-110818_510bis

Per donar una idea de l'extraordinària situació estratègica d'aquest lloc, sols cal fer una mirada a l'actualitat: El congost de Martorell, a la Vall del Llobregat és avui en dia un gran nus de comunicacions.

castell-de-castellbisbal-110818-google-maps-inici-cami

Rotonda on s'inicia el camí a peu (Foto extreta de Google Maps).