Castell de Castellbell – Castellbell i Vilar / Bages

castell-de-castellbell-110817_719

Situació: Dalt d'un turó que presideix la localitat de Castellbell i el Vilar (Bages) – Barcelona.

Època: Segles XIV-XV - Generalitat de Catalunya.

Estat: Bon estat. De propietat privada.

Accés - Visitat el 18/08/2011:

Procedents de Martorell i circulant per la carretera C-55 en sentit nord, en un lloc a tocar del PK 18, situat a les coordenades 41 38 36.4 00 51 24.0  abandonarem aquest vial continuant per una desviació a la dreta degudament senyalitzada per anar a Castellbell i el Vilar.

De seguida a l’esquerra veurem una desviació, per la que continuarem i que en breus instants ens situarà al davant de la porta d’entrada al recinte de l’edificació.

Localització

M A P A d'aquest recorregut

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya, ens complau extreure la següent informació (Octubre 2019):

Descripció

Gran edifici gòtic, rectangular, amb dos cossos, més alts als extrems i capella de sant Miquel, romànica, desafectada. Restaurat el segle XVIII.

El castell s'enlaira sobre uns cingles, que es troben encerclats pel meandre que descriu el Llobregat al passar per aquestes terres.

Així, roques i aigua són dos excel·lents factors naturals de protecció.

La roca serveix de suport i fonament als murs de la fortalesa, de la qual avui solament en queda la part situada a ponent del pati central.

En la cara de migdia s'obren dos parells de finestrals gòtics d'estructura geminada, amb una esvelta columneta al mig que acaba amb un petit capitell.

En aquesta mateixa façana es troba un portal adovellat i de mig punt.

Els flacs de ponent i de llevant de la construcció són més elevats que el cos central.

L'aparell és força regular; els carreus, units amb argamassa, estan disposats en filades.

Actualment fa funció de casa agrícola.

Castell termenat. Documentat el 979 amb el nom de Castell Belit.

El nom del propietari del castell, que era un personatge anomenat Bellit o Bellido és el que dona nom al terme.

Els primeres notícies són del 924(Castelobello), 979 (Castro Bellit) i 981 (Castel Belido).

El 1023 la comtessa Ermessenda empenyorà al seu fill Berenguer Ramon I, entre, d'altres, el castell de Castellbell.

Sobre els feudataris no en sabem res fins al s. XIII (1285), data en què els senyors eminents són els Montcada que els tenien infeudat als Rocafort i actuava com a lloctinent reial Guillem de Castellbell.

El domini del Castell només es pot seguir a partir dels Rocafort.

Al 1312 per matrimoni passà a la família Cirera; al 1355 passà a Miquel Camp i al 1369 a la família Desfar; a f. Del s. XVI per matrimoni a la família Amat i després als Villalonga, que n'han estat propietaris fins al 1984 en què se l'han venut.

Informacions complementàries de l'ITINERARI

castell-de-castellbell-google-maps-inici-itinerari-110817