Castell de Castelladral – Navàs / Bages

castell-de-castelladral-090530_519

castell-de-castelladral-090530_537

Situació: En terrenys del municipi de Navàs (Bages) – Barcelona.

Època: Segle XVI.

Estat: Abandonat i ruïnós. Les portes, obertes, ofereixen lliure pas a l’interior, que presenta un estat penós. La seva apariència actual no té res a veure amb la d’un “típic” castell. Sols és un casalot de bona talla. Aparcament als voltants.

Accés - Visitat el 30/05/2009:

Circulant per l’Eix del Llobregat, carretera C-16, procedents de Manresa, en sentit Berga, prenem la desviació anunciada per entrar a Navàs.

Rodarem uns metres per la carretera C-1411-A. Arribats a aquesta població caldrà estar atents a girar a mà esquerra (Segona travessia) , per continuar circulant pel carrer anomenat carretera del Mojalt (41 53 48.50 01 52 43.27).

Al cap d’una bona estona, trobarem a la nostra esquerra una molt bonica església romànica dels segles X i XI, Sant Cugat del Racó, força ben conservada, de planta de creu grega i cimbori circular, característiques que la fan única a Catalunya, la contemplació de la qual, i el paisatge circumdant, bé mereix una petita parada en el camí.

Continuant per la mateixa carretera arribarem al nostre destí, al llogaret de Castelladral, on als peus d'un petit turó presidit per l'Església de Sant Miquel de Castelladral (Segle XI, molt reformada), trobarem les depauperades restes de l'edificació que busquem.

• Si hi accedim des de Súria, hi podem arribar circulant per la carretera B-423, a tocar del PK nº 9.

Localització: N 41 53 59 E 01 46 51. Altitud: 670 m.

Altres: Durant aquest itinerari es passa per un trencall que permet l'accés al castell de Mujal.