Castell de Castell-llebre – Peramola / Alt Urgell

castell-de-castell-llebre-110519_508_0

castell-de-castell-llebre-110519_520

Santa Maria de Castell-llebre.

Situació: En terrenys del municipi de Peramola (Alt Urgell) – Lleida.

Època: Documentat en una escriptura del segle X, segons es diu en una dubtosa còpia del segle XIII.

Estat: El castell es pot considerar pràcticament desaparegut, llevat d’unes poques pedres coronant el cim del turó, per sobre de la teulada de l’església de Santa Maria de Castell-llebre, edifici romànic d’una sola nau, antiga església del castell.

"L'estructura de l'església posa de manifest l'estreta relació d'aquesta amb els edificis del voltant."

Accés - Visitat el 19/05/2011:

Circulant per la carretera C-14 en sentit sud, i una vegada hem deixat enrere la  mola de ciment de la presa del pantà d'Oliana, al cap de ben poc i abans de creuar un pont, trobem una desviació a mà dreta indicada per anar a Peramola, cap a on ens dirigirem.

Ens trobarem llavors circulant per una poc transitada carretera anomenada LV-5118. En un lloc quasi a tocar de la fita del PK 3 d’aquesta carretera, situat a 42 03 55.6 01 17 19.7 trobarem un trencall a mà dreta, amb una indicació: Can Boix, cap a on ens dirigirem.

Arribats al davant mateix de la porta d’entrada (42 04 13.9 01 16 34.8) a aquest prestigiós establiment d'hostaleria, caldrà continuar per la dreta, on un discret cartell ens indica per anar a l’església de Santa Maria.

Aquí potser caldria plantejar-se l'oportunitat de deixar el cotxe i continuar a peu.

Durant el proper recorregut ens trobarem circulant per una carretereta de muntanya, una mica bonyeguda de tant en tant (millor doncs en un 4x4) , un camí sense asfaltar, estretet a estones, on de vegades no és senzill l'encreuament de dos vehicles, circumstància aquesta última més notòria, al final de l'itinerari.

En qualsevol cas, al cap d'uns 2400 m de marxa, arribarem a un lloc, un petit prat,  on haurem de deixar el cotxe aparcat (42 05 04.9 01 17 17.0) i continuar uns metres més, a peu, fins arribar a l'edificació.

Localització: N 42 05 06.1 E 01 17 22.1 -  Altitud: 667 m.

Altres: Les vistes, tant durant la passejada com des de l’església, son esplèndides. L'església roman tancada.

Alt Urgell : Veure en un mapa més gran.

castell-de-castell-llebre-110519_528_0