Castell de Cartellà – Sant Gregori / Gironès

Pont que travessa el fossat natural.

castell-de-cartella-090924_503bisblog

castell-de-cartella-090924_502bisblog

Porta d'entrada al pati del castell.

Situació: En terrenys de l’extens terme municipal de Sant Gregori (Gironès) – Girona.

Època: Segle XV. De la pàgina web de l’Ajuntament de Sant Gregori, ens complau extreure la següent informació:

“Castell de Cartellà

Tot i que hi ha senyors de Cartellà des de finals del segle X, el primer esment del castell és de 1238, i la construcció actual sembla d'aquest moment, amb reformes més tardanes.

És una fortalesa de tres naus distribuïdes en forma de U a l'entorn d'un pati. Les finestres de les dues plantes superiors són gòtiques, i hi ha diverses espitlleres, tant de ballesta com d'arma de foc. Al nord-est hi ha la torre mestra, quadrangular, de quatre plantes i emmerletada, com tota la resta del castell.

Separada, hi trobem la capella romànica de l'Esperança, abans dedicada a Santa Maria, d'una nau i absis semicircular, amb algunes reformes posteriors.

Tot el conjunt està envoltat d'un fossat i, restaurat, es troba en bon estat de conservació.”

Estat: Aparenta un bon estat. De propietat privada. En cap moment hem vist cap tipus de cartell informatiu.

Accés - Visitat el 24/09/2009:

Sortint de la població de Sant Gregori, i circulant per la carretera GI-531 en sentit Girona, entre els PK 5 i 4 d’aquesta carretera, trobarem una rotonda on per l’esquerra, s’inicia una carretereta en direcció a Cartellà, cap a on ens dirigirem.

Abans d’arribar a aquesta darrera població, entre els masos de Can Suro i Can Xifra, hi ha un trencall a mà esquerra (42 00 53.10 02 45 57.28) sense cap indicació, on s’inicia una carretera sense asfaltar, per on continuarem.

Al cap d’un recorregut d’uns 400 metres, arribarem a un lloc on podrem aparcar còmodament el cotxe, i a la dreta veurem un pont, que travessa un torrent (un fossat natural perfecte), a l’altra banda del qual hi ha el castell.

La consulta a Google Maps, facilita una visió impecable d’aquest itinerari.

Localització: lloc on hem aparcat: N 42 00 44.35 E 02 45 49.72 - Altitud: 134 m.

Altres: Aquesta edificació ha estat utilitzada per rodar algunes seqüències de la pel·lícula Ermessenda (Director Lluís Maria Güell – Any 2010)

Edificacions properes: Dins del terme municipal de Sant Gregori hi podem trobar varies edificacions. Veure el mapa de Google d’aquesta mateixa pàgina.

Gironès : Veure en un mapa més gran.